Uttåget. Sam Hallam lämnar VM-rinken i Riga som en förlorare.
Uttåget. Sam Hallam lämnar VM-rinken i Riga som en förlorare. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett fiasko ledde till ett annat i VM-missen

Ännu ett medaljlöst VM – ännu ett misslyckande. Kvartsfinalförlusten mot Lettland i Riga innebär ett bakslag direkt för nye förbundskaptenen Sam Hallam. Framför allt fiaskot med William Nylander är en av orsakerna till missen.


Här är tre punkter bakom bakslaget i Riga som gör att landslaget nu missat medalj i fem raka mästerskap sedan guldet 2018 – fyra VM-turneringar och ett OS.

+ Fiaskot med Torontostjärnan William Nylander. Den 27-årige forwarden var intresserad av att komma till VM men på något sätt misslyckades landslagsledningen med de slutliga detaljerna i en process som pågick i en hel vecka. Vad som felade ville ledningen inte berätta då strategin var att inte kommentera spelare som inte tillhörde VM-truppen. En förklaring som svenska supportrar hade förtjänat.

+ Avsaknaden av offensiv spets. Utan William Nylander saknades kvalitén i offensiven. Forwardsuppsättningen, med flera spännande och unga talanger, hade behövt hjälp av en erfaren poängmaskin. Efter gruppspelet fanns bara en svensk forward bland de 15 bästa i VM:s poängliga.

+ Bristen på internationell rutin i lagledningen. Sam Hallam gjorde succé i Växjö med tre SM-guld men är ny på landslagsnivå. Så att kräva guldsuccé direkt är inte riktigt rättvist när dessutom stora delar av staben också är grön på den här nivån. Både assisterande förbundskaptenen Stefan Klockare och inplockade coachen Niklas Rahm från Växjö saknade internationell rutin. Dessutom gjorde landslagschefen Anders Lundberg sitt första herr-VM liksom assisterande general managern Josef Boumedienne, som skötte NHL-kontakterna under turneringen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander "en möjlighet" nästa match

1 timme sedan

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.