Lettiskt jubel och svenskt depp i kvartsfinalen i VM.
Lettiskt jubel och svenskt depp i kvartsfinalen i VM. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tre Kronor-chefens försvar efter fiaskot

Dagen efter Tre Kronors kvartsfinalfiasko i VM mot Lettland lägger landslagschefen Anders Lundberg locket på när det gäller Nylanderaffären. I stället konstaterar han: I en sån här match mot Lettland så har vi tillräckligt bra lag för att vinna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Tre Kronors senaste mästerskapsresultat

VM 2023: 6.

VM 2022: 6.

OS 2022: 4.

VM 2021: 9.

VM 2019: 5.

VM 2018: Guld.

OS 2018: 5.

Kvartsfinalförlusten mot Lettland var bara den senaste i raden av svenska VM-missar.

Tre Kronor har inte gått förbi kvartsfinal i VM-sammanhang sedan guldet i Köpenhamn 2018.

Många experter anser att nye förbundskaptenen Sam Hallams VM-bygge saknade de riktigt stora stjärnorna, den avgörande spetsen från NHL.

Något exempelvis förre stjärnforwarden Mikael Renberg var inne på i SVT:s kvartsfinalsändning.

"Haft riktiga orsaker"

Landslagschef Anders Lundberg hävdar att förbundets kontakter med de svenska NHL-stjärnorna är bra och att de vill representera ishockeylandslaget.

— De vi har varit i kontakt med har haft riktiga orsaker att tacka nej som både vi och de tycker, inte för att de inte vill spela VM och representera Tre Kronor. Vi vill ha våra bästa spelare med, det är en självklarhet, säger han.

Landslagschefen Anders Lundberg. Arkivbild.

Sverige hade till slut tio NHL/AHL-spelare i laget, men stjärnor som såväl Elias Pettersson (försäkringsfråga) och Nylander valde till slut att nobba trots ett initialt intresse.

Vad som gick snett i kontakterna med William Nylander vill Lundberg inte säga. Alla signaler från Toronto sade att Nylander var positiv till VM-spel, ändå föll allt efter en process som pågick i en hel vecka.

Vill inte kommentera

TT: Vad var det som hände egentligen?

— Jag tänker inte gå in på det, vi har hållit den linjen hela tiden. Specifika spelare tänker jag inte kommentera, säger han.

TT: Är ni inte skyldig era supportrar som betalat dyra biljetter och resor det?

— Jag tycker tvärtom, vi har en skyldighet att ha en väldigt professionell relation med spelarna. Vi sätter inte munkavle på spelarna, men vi ser inte att det är vår uppgift att informera kring det. Det kan vara faktorer utifrån spelarnas egna integritet, säger Lundberg.

Sverige har nu spelat fyra raka VM och ett OS utan att ta medalj.

— Vissa turneringar får man skilja på. Ta OS så är vi dominanta mot ryssarna och en straffläggning från att spela final. Men det är klart att vi också funderar på det här och vill skruva på det vi kan för att ändra på det här och ta oss längre.

— Sedan så här tätt inpå, det är mitt första år och coachernas första år, så är det klart att vi inte har gjort hela analysen. Men det är något vi ska sätta oss och göra nu efter VM.

Anders Lundberg säger att besvikelsen inte lagt sig dagen efter 1–3-förlusten.

— Tre Kronor har alltid som målsättning att slåss om de ädlaste medaljerna och att åka ut i kvartsfinal är en besvikelse.

TT
/
nhl
/
/
/
/