Rikspolischef Anders Thornberg är upprörd efter skandalscenerna i söndagens Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK. Arkivbild.
Rikspolischef Anders Thornberg är upprörd efter skandalscenerna i söndagens Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Thornberg om läktarvåldet: Bedrövligt

Det grova läktarvåldet måste mötas med samma systematik som gängvåldet, anser rikspolischef Anders Thornberg. Jag är orolig att något allvarligt kommer att hända, säger han.


Det som skedde vid helgens skandalderby, där AIK-supportrar kastade bangers och bengaler och maskerade personer försökte storma planen, är utomordentligt allvarligt, anser rikspolischef Anders Thornberg.

— Jag tycker att det är bedrövligt att man ska behöva använda så mycket polisresurser som skulle behövas till den grova organiserade brottsligheten i stället. Jag tycker att det är bedrövligt att vanliga familjer inte vågar gå på fotboll snart längre, säger han till TT.

Gängkriminella ingår

Att våldsverkarna ens kommer in på arenan måste betraktas som ett misslyckande enligt rikspolischefen.

— Det är ett par hundra som fått tillträdesförbud, nu hör vi att de ändå kan ta sig in på arenan ibland. Det finns ju ett ansvar att se till att de inte kommer in.

— Sen är det svårt att utreda brotten när de maskerar sig, det måste vi hitta ett sätt att komma runt. Har man kameror som filmar så måste det materialet gå att använda.

Fredrik Gårdare, tidigare chef för polisens aktionsgrupp mot kriminella inom idrotten, har likställt klubbarnas så kallade firmor med kriminella gäng.

Enligt Thornberg finns även en överlappning, där gängkriminella tagit plats i de våldsamma supportergrupperna.

— Vi har en god underrättelsebild och en del förekommer på båda håll. Andra är inte kriminella utan lever ut på de här matcherna.

Sluta skylla på varandra

TT: Behöver samhället ta i på samma sätt mot de våldsamma supportrarna som mot gängen?

— Med gängkriminella är det mycket skjutningar och sprängningar. Men det här är också grova brott som sker med våld. Vi måste jobba systematiskt mot det här också, säger Thornberg.

Han tycker att det är dags att alla involverade – arrangörerna, fotbollsförbunden och polisen – slutar skylla på varandra.

— Vi borde göra mer tillsammans. Det är viktigt att vi flyttar fram positionerna, det tycker jag inte att vi sett ännu, man skyller på varandra. Nu måste vi kavla upp ärmarna och jobba tillsammans, för så här kan vi inte ha det.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!