Manchester City vann FA-cupen.
Manchester City vann FA-cupen. - Foto: Dave Thompson AP/TT

City sänkte United – Gündoğan hjälte

Manchester City besegrade stadsrivalen United med 2–1 och är FA-cupmästare. Stor matchhjälte blev İlkay Gündoğan med sina två mål – varav det ena efter 13 sekunder. Det var så viktigt för oss, säger tränaren Pep Guardiola till flera engelska medier.

Publiken på Wembley hann inte ens sätta sig innan City tog ledningen. Redan efter 13 sekunder damp bollen ner framför Gündoğan som drog till direkt och gav sitt lag ledningen.

Därefter hade City mest boll – men United fick in en kvittering. Bollen studsade på Jack Grealishs hand och efter VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten. Bruno Fernandes var sedan kylig och rullade in 1–1.

I firandet fick svenske landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf en tändare kastad på sig. Mittbacken fick läkarvård och kunde snabbt vara tillbaka.

"Släpper in enkla mål"

Manchester City, som var överlägsna i Premier League den gångna säsongen, tog ledningen i början av den andra halvleken. Även den här gången var det genom İlkay Gündoğan. Mittfältaren fick en lång boll från Kevin de Bruyne och kunde placera in 2–1.

— Vi släpper in så enkla mål. Det är frustrerande, säger United-tränaren Erik ten Hag.

United forcerade för ett kvitteringsmål. Närmast kom inbytte supertalangen Alejandro Garnacho, men 18-åringens skott gick tätt utanför.

Guardiola hyllar matchhjälten

2–1 slutade finalen och City är nu en titel från att vinna trippeln, som inget engelskt lag lyckats med sedan 1999. Om en vecka spelar de Champions League-final mot italienska Inter.

— Vi kan nu börja prata om trippeln. Vi måste självklart först vinna CL-finalen, men i dag gjorde vi en bra insats. Spelarna följde mina instruktioner och i den andra halvleken hittade vi varandra bättre, säger Pep Guardiola.

Matchhjälten İlkay Gündoğans kontrakt med PL-giganten löper ut 30 juni. Tysken har ryktats vara på väg till Barcelona, men om Guardiola får bestämma så stannar 32-åringen.

— Vilken säsong han har haft. Tekniken och mentaliteten. Han spelar de stora matcherna som om de vore träningsmatcher. Han kan hantera press, säger Guardiola.