Jonas Jerebko går till hård attack mot basketförbundet. Arkivbild.
Jonas Jerebko går till hård attack mot basketförbundet. Arkivbild. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Förbundet frågande till Jerebkos attack

Storstjärnan Jonas Jerebko går till hård attack mot Svenska basketbollförbundet på Twitter och hävdar att han är svartlistad. Något som inte stämmer enligt förbundet. Jag förstår inte vad han menar, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT.


Jonas Jerebko har varit avstängd från basketlandslaget sedan mars 2022 då han – mitt under Rysslands invasion av Ukraina – skrev på ett kontrakt med CSKA Moskva. Svenska basketförbundet har motiverat beslutet med att det inte går ihop med deras värderingar att representera ett ryskt lag och att Jerebko är välkommen tillbaka när han tagit avstånd från sitt beslut att spela för CSKA Moskva.

Men Jerebko har varit tyst.

Fram till nu.

Svartlistad

Twitter skriver den NBA-meriterade storstjärnan att han anser sig ha blivit svartlistad av förbundet.

"Det som startade med en ”avstängning” har utvecklats till att jag har blivit ”svartlistad” av det Svenska basketbollförbundet. Inga svar från personer i hög ställning. Man skulle ju kunna tycka att det jag gjort för förbundet skulle kunna förtjäna svar på några frågor”, skriver han.

Men att Jerebko skulle vara svartlistad är inte sanningen. Det säger förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo till SVT.

— Det stämmer ju inte. Vår ordförande Susanne Jidestedt hade ett digitalt möte med honom för en dryg månad sedan, som han ville ha. Vi kommer alltid träffa Jonas för samtal om han vill ha samtal. Så det mötet tog plats, och sedan hade jag och Jonas – förvisso ganska kort, men ändå – sms-kontakt för några veckor sedan, säger Joulamo.

Han fortsätter:

— Så jag förstår inte vad Jonas menar. Men man kan spekulera i att det handlar om att vi inte offentligt sagt att det som hände är fullkomligt överspelat, och att han är välkommen tillbaka till officiella uppdrag. Men han har inte kommunicerat att han ser något problematiskt med vad han gjort, vare sig till mig, Susanne eller media.

Nu klubblös

Enligt Joulamo hävs Jerebkos avstängning om han själv skulle säga att beslutet att flytta till Ryssland var felaktigt.

Jerebko har tidigare i karriären spelat för Chimki i Ryssland. Just nu är han klubblös.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

1 timme sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

2 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.