Tvåmålsskytten Madelen Janogy firar titeln i svenska cupen efter Hammarbys 3–0--seger mot Häcken.
Tvåmålsskytten Madelen Janogy firar titeln i svenska cupen efter Hammarbys 3–0--seger mot Häcken. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Janogy fortfarande inte klar med Hammarby

Madelen Janogy kände sig inte klar med Hammarby, så hon skrev på ett nytt kontrakt. På nationaldagen sköt hon hem cuptiteln på ett kokande Tele2 arena – och öppnade för en fortsättning i "Bajen". Jag följer min magkänsla. Och just nu känns det otroligt bra här, säger 27-åringen.


För sex år sedan tog Hammarby Fotboll IF över klubbens damverksamhet, som fram till 2017 hade varit fristående. Sedan dess har klubben med raska steg klättrat upp i toppskiktet inom svensk damfotboll.

Det har varit en satsning på bred front som givit frukt. Redan 2020 visade klubben framfötterna på transfermarknaden när man, då i elitettan, hämtade landslagsmeriterade mittfältaren Hanna Folkesson från lokalrivalen Djurgården.

Den första riktigt tunga profilvärvningen var sedan Madelen Janogy som presenterades i december 2020, när Hammarby precis tagit klivet upp i damallsvenskan. Att Janogy i vintras valde att förlänga sitt kontrakt med ett år visar att hon aldrig ångrat flytten till Stockholm.

— Jag känner mig inte klar. Vi har gjort en resa, och tar steg hela tiden. Men jag känner inte att jag har åstadkommit det jag vill, och det har inte klubben heller, sade Janogy till TT i januari.

Vill ut i Europa

Segern i cupfinalen mot Häcken med övertygande 3–0 – Janogy gjorde två av målen – visar att hon tog rätt beslut. Men den nyvunna cuptiteln, Hammarbys första sedan 1995, gör inte att Madelen Janogy känner sig "klar".

— Nej, det är jag inte. Vi är inte klara. Och med det menar jag också sättet att spela, vi har fortfarande saker att utveckla för att känna att det här lilla sista finns där. Och det är också ett SM-guld som står på spel, säger Janogy.

Det första Europaäventyret, i tyska Wolfsburg, blev inte som hon hade tänkt sig. Men även om hon drömmer om en ny utlandsflytt finns det mycket som talar för en fortsättning i Hammarby.

— Verkligen. Jag trivs otroligt bra här och mitt fokus är här. Samtidigt vet jag att jag vill ut igen, och det har jag absolut som mål. Men det är ingen stress eller något krav att det måste ske i år eller nästa år.

"Häftig samhörighet"

Landslagskollegan Julia Roddar, som kom till Hammarby från Washington Spirit i höstas, förstår precis vad som lockat Janogy till klubben.

Med en segeröl i handen och ett brett leende fastklistrat i ansiktet, säger hon:

— ”Bajen” som klubb är jäkligt attraktiv. Jag tycker att det är skithäftigt att spela i en klubb med så många fans som har så mycket hjärta för klubben. Att känna den samhörigheten har varit häftigt. Och sedan sättet vi spelar fotboll på, med så skitbra spelare. Spelar vi som vi gör i dag så tycker jag att vi är bra nog att slåss ute i Europa, säger Roddar.

Förutom tunga värvningar av landslagskaliber som Janogy, Roddar och Jonna Andersson, har man kryddat det med lokala, yngre förmågor. Matilda Vinberg är ett praktexempel.

Tränarens stora dröm

20-åringen är inte heller förvånad över att landslagsstjärnorna står på rad.

— Jag tror att det har mycket att göra med Hammarby som storklubb, det lockar spelare. Framför allt med vårt publikstöd på damsidan. Jag tror att det är många spelare som skulle vilja vara vi just nu, säger Vinberg.

17 623 åskådare såg cupfinalen på Tele2 arena på plats. Den absoluta merparten var Hammarbyfans, och för hemmatränaren Pablo Piñones-Arce var det speciellt. Som spelare fick han många gånger uppleva fullpackade Hammarbyläktare och hoppas att tisdagens publikfest tyder på att damlaget snart ska få vara med om detsamma.

Om laget är med och slåss om SM-guldet till hösten till exempel.

— Det är min stora dröm, att de ska få uppleva ett utsålt Tele2. Det beror på hur det går fortsättningsvis, men det skulle mycket väl kunna hända redan i höst.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.