Guide: Scandinavian Mixed

När: Torsdag-söndag.


Var: Ullna Golf & Country Club i Åkersberga, en knapp halvtimmes bilfärd från centrala Stockholm.

Hur: 78 herrar och 78 damer spelar samma bana – men från olika utslagsplatser. De 156 spelarna tävlar om samma pengar och samma buckla. Vinnaren får en prischeck på 340 000 dollar (cirka 3,7 miljoner kronor).

Utmaningen: Att göra så att banan blir rättvis och spelas lika svårt för alla är inte enkelt. Längden på hålen, väder och vind, flaggplaceringar och hårdheten på greenerna är några av faktorerna som vägs in för att få till ett test som blir lika tufft för båda könen.

— Det är ett omöjligt uppdrag att göra den helt rättvis när man inte står på samma tee. Men jag tycker att de har gjort ett ganska bra jobb de första två åren, det blir säkert bra den här veckan också, säger svenska hoppet Alexander Björk.

Banan: Ligger vackert invid Ullnasjön och har funnits sedan början av 80-talet, då idrottslegendaren Sven Tumba genomförde sin dröm och byggde banan. 2013 återinvigdes banan efter att golfikonen Jack Nicklaus fått i uppdrag att uppgradera banan. Det här är första gången som Scandinavian Mixed spelas på Ullna, som den här veckan har fått en annan ordning på hålen än normalt för att förbättra publikupplevelsen.

Fjolårsmästaren: Linn Grant var helt överlägsen i Halmstad och vann till slut med nio slags marginal. Extra imponerande eftersom banan generellt var mer lättscorad för herrarna – nästa damspelare kom först på 15:e plats i resultatlistan. Nu är Grant på Ullna för att försöka försvara sin titel.

Svenskarna: Är totalt 26 till antalet – 10 herrar och 16 damer. Stjärnor som Alex Norén och Annika Sörenstam samsas med färska förstagångsvinnare som Simon Forsström och Lisa Pettersson.

Frånvaron: Henrik Stenson stod tidigare som värd för tävlingen ihop med Sörenstam, men nu är läget annorlunda efter att den 47-åriga herrstjärnan gått över till LIV-touren. Stenson är inte längre medlem på Europatouren och finns inte på plats den här veckan.

Bomben: Apropå Stenson – tisdagens pressmeddelande om att LIV-touren, Europatouren och PGA-touren sluter fred och inleder ett samarbete tog i stort sett hela golfvärlden på sängen. Några jublade över att tiden av konflikter och splittring kanske är över inom herrgolfen, andra kritiserade hur sjutton Europatouren och PGA-touren kunde göra en helomvändning och plötsligt samarbeta med den saudisponsrade LIV-touren. Ännu finns inga detaljer kring exakt vad samarbetet verkligen kommer att innebära för respektive tour.

Starttiderna: De första spelarna slår ut klockan 07.30 på torsdagen, de sista klockan 14.30. Och arrangörerna har satt ihop ett par publikvänliga trebollar. Klockan 08.00 spelar Annika Sörenstam och Madelene Sagström med förre Ryder Cup-spelaren Rafa Cabrera Bello. 13.00 är det dags för Alex Norén och Linn Grant att pegga upp tillsammans med skotten Robert MacIntyre.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

2 timmar sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.