Linn Grant blev den första kvinna att vinna en tävling på herrarnas Europatour. Hon vann Scandinavian Mixed på Halmstad GK i fjol.
Linn Grant blev den första kvinna att vinna en tävling på herrarnas Europatour. Hon vann Scandinavian Mixed på Halmstad GK i fjol. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Guide: Allt du behöver veta inför mixedgolfen

Damer och herrar möts i Europatourgolfens Scandinavian Mixed-tävling på Ullna. Här är allt du behöver veta inför tävlingen.


När: Torsdag-söndag.

Var: Ullna Golf & Country Club i Åkersberga, en knapp halvtimmes bilfärd från centrala Stockholm.

Hur: 78 herrar och 78 damer spelar samma bana – men från olika utslagsplatser. De 156 spelarna tävlar om samma pengar och samma buckla. Vinnaren får en prischeck på 340 000 dollar (cirka 3,7 miljoner kronor).

Utmaningen: Att göra så att banan blir rättvis och spelas lika svårt för alla är inte enkelt. Längden på hålen, väder och vind, flaggplaceringar och hårdheten på greenerna är några av faktorerna som vägs in för att få till ett test som blir lika tufft för båda könen.

— Det är ett omöjligt uppdrag att göra den helt rättvis när man inte står på samma tee. Men jag tycker att de har gjort ett ganska bra jobb de första två åren, det blir säkert bra den här veckan också, säger svenska hoppet Alexander Björk.

Banan: Ligger vackert invid Ullnasjön och har funnits sedan början av 80-talet, då idrottslegendaren Sven Tumba genomförde sin dröm och byggde banan. 2013 återinvigdes banan efter att golfikonen Jack Nicklaus fått i uppdrag att uppgradera den. Det här är första gången som Scandinavian Mixed spelas på Ullna, som den här veckan har fått en annan ordning på hålen än normalt för att förbättra publikupplevelsen.

Fjolårsmästaren: Linn Grant var helt överlägsen i Halmstad och vann till slut med nio slags marginal. Extra imponerande eftersom banan generellt var mer lättscorad för herrarna – nästa damspelare kom först på 15:e plats i resultatlistan. Nu är Grant på Ullna för att försöka försvara sin titel.

Svenskarna: Är totalt 26 till antalet – 10 herrar och 16 damer. Stjärnor som Alex Norén och Annika Sörenstam samsas med färska förstagångsvinnare som Simon Forsström och Lisa Pettersson.

Frånvaron: Henrik Stenson stod tidigare som värd för tävlingen ihop med Sörenstam, men nu är läget annorlunda efter att den 47-åriga herrstjärnan gått över till LIV-touren. Stenson är inte längre medlem på Europatouren och finns inte på plats den här veckan.

Bomben: Apropå Stenson – tisdagens pressmeddelande om att LIV-touren, Europatouren och PGA-touren sluter fred och inleder ett samarbete tog i stort sett hela golfvärlden på sängen. Några jublade över att tiden av konflikter och splittring kanske är över inom herrgolfen, andra kritiserade hur sjutton Europatouren och PGA-touren kunde göra en helomvändning och plötsligt samarbeta med den saudisponsrade LIV-touren. Ännu finns inga detaljer kring exakt vad samarbetet verkligen kommer att innebära för respektive tour.

Starttiderna: De första spelarna slår ut klockan 07.30 på torsdagen, de sista klockan 14.30. Och arrangörerna har satt ihop ett par publikvänliga trebollar. Klockan 08.00 spelar Annika Sörenstam och Madelene Sagström med förre Ryder Cup-spelaren Rafa Cabrera Bello. 13.00 är det dags för Alex Norén och Linn Grant att pegga upp tillsammans med skotten Robert MacIntyre.

TT
/
/
Senaste nytt

Bellingham visade klassen för Real igen

Ny nolla för Larsson – stoppade Modos trend

1 timme sedan
Modo träffade målramen både en och två gånger. Leksand satte pucken i nät – och hade en storspelade målvakt. Jag tycker inte att de får så farliga chanser, säger Filip Larsson efter 4–0-segern.

Lindberg avgjorde – Gais på allsvensk plats

2 timmar sedan
Mållöst i över en timme. Sedan satte Julius Lindberg bollen i nät – och tog Gais upp till den allsvenska direktplatsen. Ett mål och vi vinner, jag är nöjd med min insats, säger han efter 1–0 hemma mot Öster i superettan.

Säsongen över för Hammarbys Erabi

idag 17:38
Säsongen är över för Hammarbys Jusef Erabi. En fotskada, som han råkade ut för i senaste matchen, 1–1 hemma mot IFK Göteborg, stoppar honom från spel under den allsvenska avslutningen.

RF:s styrelsemöte: Information från Nilsson

idag 16:34
Riksidrottsförbundets extrainsatta digitala styrelsemöte var snabbt avklarat. På agendan fanns en punkt: Information från ordförande Karl-Erik Nilsson. "Nästa möte är på fredag", skriver RF:s pressansvariga Anna Setzman till TT.

Ryssland öppnar för jättetrupp i Paralympics

idag 15:18
Internationella paralympiska kommittén, IPK, har beslutat att släppa in ryssar och belarusier i Paralympics i Paris nästa år, men enbart som neutrala aktiva – och kanske även under andra premisser. Detaljerna ska spikas inom kort.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.