Elin Arvidsson började bra i Scandinavian Mixed.
Elin Arvidsson började bra i Scandinavian Mixed. - Foto: Anders Wiklund/TT

Doldisen överglänste stjärnorna: "Härlig start"

Annika Sörenstam och Madelene Sagström fick slita under första varvet i Scandinavian Mixed. Då gick det desto bättre för Sagströms gamla gymnasiekompis Elin Arvidsson. En jättehärlig start, säger 30-åringen.


När årets Scandinavian Mixed inleddes på Ullna var det ett något otippat blågult namn som tidigt letade sig upp högt på resultattavlan. Elin Arvidsson från Falkenberg fick en smakstart på rundan och höll ihop spelet bra hela vägen.

— Jag började med en wedge till "tap-in" för en schyst birdie på ettan. Sedan satte jag en chip på tvåan. Det var en jättehärlig start att jag slog så många bra wedgar i dag, eftersom jag har lagt ner mycket tid på att göra det den här veckan, säger hon efter rundan.

Den slutade på 68 slag, fyra under par, efter totalt sju birdies och tre bogeys. Ett bra utgångsläge inför fortsättningen av tävlingen.

Bytt USA mot Europa

Arvidsson spelar sedan ungefär ett år tillbaka på Europatouren. Tidigare studerade hon på Texas Tech University (samma som nya stjärnan Ludvig Åberg) och var sedan kvar i USA för att satsa på undertouren Symetra (numera Epson Tour).

En på många sätt tuff tid.

— Du är på en tour där du kämpar och kämpar och kämpar och målet är hela tiden att ta dig vidare till LPGA-touren, och så gör du inte det. Du känner att du misslyckas hela tiden, säger Arvidsson.

Drömmen om LPGA-touren lever trots allt fortfarande.

— Alltså, om man blir topp 10 på Europatourens "order of merit" får man ju åka till sista steget i kvalskolan till LPGA. Självklart åker jag dit och testar det i så fall. Men jag kommer nog inte anmäla mig att åka till kvalet från steg 1, säger hon.

Tufft för Sörenstam

På Europatouren har det så här långt blivit en tredjeplats och en fjärdeplats som bäst. Hur bra förutsättningarna är för att få till en topplacering på UIlna återstår att se. När förmiddagsgänget hade spelat klart sina rundor var det herrarna som dominerade – Elin Arvidsson var en av blott två damer bland de tio bästa.

— Det är fortfarande tidigt. Jag tror att de kommer fixa det (med banuppsättningen framöver) i så fall, så att det inte blir alldeles för ojämnt, säger Annika Sörenstam.

Legendaren, som också är värdinna för tävlingen, hade ingen av karriärens bättre dagar på golfbanan. 52-åringen kom in på totalt tre slag över par till slut och löper stor risk att missa "cutten", precis som i fjol.

Annika Sörenstam hade ingen bra förstarunda på Ullna.

Hon konstaterade att det finns "grejer att jobba på", men humöret var ändå bra efteråt:

— Jag slog inte bollen alls bra. Men det är kul att vara i tävlingsmiljö, även om det så klart inte är roligt att se att man är över par. Så det är kul, men ändå inte kul... Men härligt att vara här som värdinna och komma till Sverige och spela framför svensk publik.

Trebollen med Sörenstam, Madelene Sagström och spanjoren Rafa Cabrera Bello lockade en del publik i förmiddagssolen på Ullna. Men även Sagström, som gör sin första start i Sverige sedan 2015, hade det tufft och slutade dagen på par.

— Superkul att spela och jag tycker att jag slog bollen ganska bra, men jag satte inga puttar, säger Sagström.

Hon kunde i alla fall glädja sig åt att Arvidsson, före detta klasskompis från riksidrottsgymnasiet i Ljungbyhed, såg till att det var svenskt hyfsat högt upp ledartavlan.

— Elin är extremt imponerande, framför allt hennes arbetsvilja och hur positiv hon är. Hon hade några småtuffa år i USA och det verkar vara ett bra beslut att spela mer i Europa.

Tysken Yannik Paul och dansken Niklas Nørgaard delar ledningen på 65 slag, sju under par. Arvidsson ligger delad elva, med bara en damspelare framför sig i resultatlistan.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

1 timme sedan

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

1 timme sedan
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

2 timmar sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

3 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

3 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.