Linn Grant under Scandinavian Mixed.
Linn Grant under Scandinavian Mixed. - Foto: Anders Wiklund/TT

Grant om herrdominansen: "De har missat"

Herrgolfarna fortsätter att dominera i Scandinavian Mixed. Titelförsvararen Linn Grant förstår varför. Det är inte många hål där jag har fördel av att stå längre fram, säger hon.


Den stora utmaningen med Scandinavian Mixed, Europatourtävlingen där damer och herrar fajtas mot varandra, är att göra förutsättningarna så rättvisa som möjligt.

I år ser det ut som att man har misslyckats med den viktiga uppgiften på Ullna. Vid lunchtid på fredagen bestod topp 10 på resultattavlan av enbart män.

— Jag tänkte inte så mycket på det i går, men i dag gick jag och funderade lite på det. Det är inte många hål där jag har fördel av att stå längre fram, säger fjolårsvinnaren Linn Grant.

— Slår jag drive och herrarna drive så ligger vi på samma avstånd, vilket gör att de har två klubbor kortare in på varje hål. Jag förstår att ledartavlan ser ut som det gör.

TT: Vad känner du kring det?

— Den här tävlingen är svår att göra så rättvis som möjligt, jag förstår det. Och det kräver att banan har otroligt mycket alternativ, säger 23-åringen.

Kort bana

Ullna är en relativt kort och knixig bana, svår att förlänga särskilt mycket mer för herrarna. Och även om damerna har sina utslagsplatser längre fram så kan de inte alltid dra så mycket nytta av det, eftersom många hål har vinklar som göra att utslagen ändå måste spelas mot samma yta.

— Det är svårt, men de hade behövt göra det kortare för oss eller längre för dem för att göra det mer rättvist. Det känns som att de har missat lite det här året, säger Grant.

— Nu utgår jag från mina längder och snitt-tjejen slår ju kortare än vad jag gör, vilket gör att det är ännu längre för dem.

Grant, som vann med hela nio slags marginal i Halmstad förra året, följde upp sin inledande parrunda med 69 slag (tre under) i fredagsförmiddagens solsken. Därmed säkrade hon fortsatt spel i helgen.

Norén håller med

Alex Norén är efter rundorna 74–68 totalt två under par och kommer även han att klara "cutten". Den största svenska herrstjärnan har de två första dagarna spelat tillsammans med sin kvinnliga motsvarighet i tävlingens stora publikboll – och Norén ger Grant rätt i analysen att herrarna har haft det lite enklare.

— Jag kan väl tycka att de kunde vara lite schysstare (mot damerna) på till exempel några av par 5-hålen, säger Norén.

TT: Upplever du att man hade förändrat något från i går till i dag?

— Nej, men man hinner inte riktigt se allt heller. Men det blir lite konstigt när vi hamnar på samma ställe (med utslagen). Och många greener är upphöjda, så man kan inte komma in för flackt med inspelen.

Micke Eriksson, Senior tournament director på Europatouren, har varit med och satt upp veckans tävlingsbana. Till Expressen säger han att man på fredagen hade kortat damernas banlängd med totalt 70 meter.

— Man ska också se till världsrankningen och vi har det starkaste startfältet på tre år på herrsidan. Det kan också spela in, säger han till tidningen.

Vid 14-tiden på fredagen ledde tysken Yannik Paul, på nio slag under par. Linn Grant delade då 23:e plats, trots att hon bara hade två damer framför sig i resultatlistan.

TT
/
/
Senaste nytt

Sverige utan succévapnet: "Andra får kliva fram"

IFK Göteborgs lagkapten Marcus Berg avslutar karriären

IFK Göteborgs Marcus Berg har avslutat sin fotbollskarriär. Det meddelar IFK Göteborg på deras webbplats.

Mållöst för Eintracht Frankfurt och Freiburg

idag 10:40
Inget av lagen lyckades spräcka nollan när hemmalaget Eintracht Frankfurt tog emot Freiburg i Bundesliga i fotboll på söndagen. Matchen slutade därmed 0-0.

Deniz Hümmet matchhjälte för Kalmar hemma mot Häcken

idag 10:00
Kalmar vann i Allsvenskan i fotboll med 1-0 (1-0) mot Häcken på hemmaplan.

Jusef Erabi avgjorde när Hammarby sänkte Varberg

idag 09:40
Målet i andra halvleken blev matchens enda. Hammarby vann med 1-0 (0-0) borta mot Varberg i Allsvenskan i fotboll.

Biles om omtalade videon: "Krossar mitt hjärta"

idag 09:28
Gymnastikstjärnan Simone Biles reagerar starkt på en video som visar en svart irländsk flicka som inte får en medalj efter en tävling. "Det finns inte plats för rasism i någon idrott", skriver amerikanskan på X.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.