Linn Grant under Scandinavian Mixed.
Linn Grant under Scandinavian Mixed. - Foto: Anders Wiklund/TT

Grant om herrdominansen: "De har missat"

Herrgolfarna fortsätter att dominera i Scandinavian Mixed. Titelförsvararen Linn Grant förstår varför. Det är inte många hål där jag har fördel av att stå längre fram, säger hon.


Den stora utmaningen med Scandinavian Mixed, Europatourtävlingen där damer och herrar fajtas mot varandra, är att göra förutsättningarna så rättvisa som möjligt.

I år ser det ut som att man har misslyckats med den viktiga uppgiften på Ullna. Vid lunchtid på fredagen bestod topp 10 på resultattavlan av enbart män.

— Jag tänkte inte så mycket på det i går, men i dag gick jag och funderade lite på det. Det är inte många hål där jag har fördel av att stå längre fram, säger fjolårsvinnaren Linn Grant.

— Slår jag drive och herrarna drive så ligger vi på samma avstånd, vilket gör att de har två klubbor kortare in på varje hål. Jag förstår att ledartavlan ser ut som det gör.

TT: Vad känner du kring det?

— Den här tävlingen är svår att göra så rättvis som möjligt, jag förstår det. Och det kräver att banan har otroligt mycket alternativ, säger 23-åringen.

Kort bana

Ullna är en relativt kort och knixig bana, svår att förlänga särskilt mycket mer för herrarna. Och även om damerna har sina utslagsplatser längre fram så kan de inte alltid dra så mycket nytta av det, eftersom många hål har vinklar som göra att utslagen ändå måste spelas mot samma yta.

— Det är svårt, men de hade behövt göra det kortare för oss eller längre för dem för att göra det mer rättvist. Det känns som att de har missat lite det här året, säger Grant.

— Nu utgår jag från mina längder och snitt-tjejen slår ju kortare än vad jag gör, vilket gör att det är ännu längre för dem.

Grant, som vann med hela nio slags marginal i Halmstad förra året, följde upp sin inledande parrunda med 69 slag (tre under) i fredagsförmiddagens solsken. Därmed säkrade hon fortsatt spel i helgen.

Norén håller med

Alex Norén är efter rundorna 74–68 totalt två under par och kommer även han att klara "cutten". Den största svenska herrstjärnan har de två första dagarna spelat tillsammans med sin kvinnliga motsvarighet i tävlingens stora publikboll – och Norén ger Grant rätt i analysen att herrarna har haft det lite enklare.

— Jag kan väl tycka att de kunde vara lite schysstare (mot damerna) på till exempel några av par 5-hålen, säger Norén.

TT: Upplever du att man hade förändrat något från i går till i dag?

— Nej, men man hinner inte riktigt se allt heller. Men det blir lite konstigt när vi hamnar på samma ställe (med utslagen). Och många greener är upphöjda, så man kan inte komma in för flackt med inspelen.

Micke Eriksson, Senior tournament director på Europatouren, har varit med och satt upp veckans tävlingsbana. Till Expressen säger han att man på fredagen hade kortat damernas banlängd med totalt 70 meter.

— Man ska också se till världsrankningen och vi har det starkaste startfältet på tre år på herrsidan. Det kan också spela in, säger han till tidningen.

Vid 14-tiden på fredagen ledde tysken Yannik Paul, på nio slag under par. Linn Grant delade då 23:e plats, trots att hon bara hade två damer framför sig i resultatlistan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

2 timmar sedan

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.