Peder Fredricson och Hansson firar segern i lagtävlingen Global Champions League på Stockholms stadion.
Peder Fredricson och Hansson firar segern i lagtävlingen Global Champions League på Stockholms stadion. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ryttarstjärnornas succé – uppvisning på hemmaplan

Det gick undan och det var vingligt. Peder Fredricson höll på att ramla ur sadeln, men kravlade sig tillbaka – och slutade som vinnare. Så gör en världsstjärna. Han kommer hit och ser till att vi vinner, säger Malin Baryard Johnsson.


Fakta: Svenska ryttare i GP-hoppningen

Söndagens Grand prix på Stockholms stadion avslutar de internationella elittävlingarna.

40 ryttare har kvalat in till finalen som börjar 13.45. Förutom titeln och rankningspoäng står stora pengar på spel. Vinnaren får runt en miljon kronor och kvalar in till superfinalen i Prag i höst.

Segern ger också 40 poäng i kampen om att ta totalsegern i Global Champions Tour.

De svenska ryttarna i GP-hoppningen: Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Petronella Andersson, Evelina Tovek, Peder Fredricson, Linda Heed, Wilma Hellström.

Rolf-Göran Bengtsson ställde inte upp i kvalomgången sedan hästen Zuccero drabbats av allergi.

För andra året i rad såg duon – med god hjälp av belgaren Olivier Philippaerts som red i den första omgången med Fredricson – till att Stockholm Hearts vann lagtävlingen i Global Champions League.

Det må vara en hittepåtävling för att locka penningstarka sponsorer, men när allt kommer omkring ska det ridas om platserna på prispallen, om prispengarna (cirka 380 000 till segrarna) och vinnare vill alltid vinna.

Fredricson på Hansson och Baryard Johnsson på Indiana visste vad som gällde när de gav sig ut som tävlingens två sista ryttare.

Som mest fick de ha ett nedslag för att hålla undan för landslagskompisarna Henrik von Eckermann och Evelina Tovek i Scandinavian Vikings, som både red nollor.

Felfria rundor

De red båda utan att peta ned ett enda hinder. När Fredricson tog sig över det sista hindret möttes han och Hansson av ett öronbedövande dån från publiken på Stockholms stadion.

Vinnarna Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson hyllas av Henrik von Eckermann och Evelina Tovek, båda till vänster.

— Det är helt fantastiskt att vinna på hemmaplan och för andra året i rad. Det är Peders största start i år och han kommer hit och ser till att vi vinner, säger Baryard Johnsson om sin mångårige vän och kollega.

Men det höll på att sluta illa. Mitt inne i ritten tappade Fredricson balansen.

— Jag blev liten nervös när jag höll på att ramla av, men jag kravlade mig tillbaka. Jag får tacka min fantastiska häst, säger han.

Lugnade Indiana

Och fortsätter:

— Det är så himla kul att tävla på den här nivån, men den spänningen. Det är det vi vill, att det verkligen gäller.

— Härligt med publiken och segern satt fint, säger Fredricson som gav ett klart besked om att han och Hansson kan vara ett EM-ekipage senare i sommar.

Baryard Johnsson behövde lugna Indiana inför ritten. Stoet reagerade på applåderna och kastade med huvudet. Några smekningar på halsen senare var de i väg – och gav ännu ett kvitto på att ekipaget i tillhör den absoluta världstoppen.

— Hon är helt makalös. Det finns inte ord för det. Hon levererar runda efter runda. Hon kastar sitt hjärta till mig.

Hans tur i år?

Baryard Johnssons tid räckte till tredje plats individuellt, bakom Henrik von Eckermann och King Edward. Olivier Philippaerts vann och blir att räkna med i söndagens Grand prix – tävlingens sportsliga höjdpunkt.

Baryard Johnsson ligger trea i sammandraget i Global Champions Tour och saknar en seger i GP-hoppningen i den gamla OS-borgen.

Men von Eckermann går in som favorit.

— Hästen hoppade super. Jag red tyvärr lite klantigt och det kostade mig segern i klassen, men allt känns jättebra och jag ser verkligen fram emot i morgon, säger världsettan.

Den regerande världsmästaren har hittills en seger och två andraplatser under veckoslutet i Stockholm.

Förra året snuvades han på GP-segern av tysken Christian Ahlmann som var ynka elva hundradelar snabbare.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!