'Jag har drömt att vinna Wimbledon sen jag var sex år.', säger Ons Jabeur i Netflix dokumentärserie 'Break point'.
'Jag har drömt att vinna Wimbledon sen jag var sex år.', säger Ons Jabeur i Netflix dokumentärserie 'Break point'. - Foto: Kin Cheung /AP/TT

Jabeur: "Trodde att jag skulle bli hemmafru"

Aldrig tidigare har en kvinna från ett afrikanskt land vunnit en grand slam-turnering i tennis. Nu kan tunisiskan Ons Jabeur, 28, bli den första. Folk trodde att jag skulle sluta med tennis, att jag skulle bli hemmafru, säger Jabeur i Netflix dokumentärserie "Break point".


För andra året i rad är världssexan Ons Jabeur klar för final i Wimbledon.

Efter en rysare i semifinalen mot Aryna Sabalenka, 25, lyckades hon besegra världstvåan och är därmed ett steg närmare att ta hem sin, och Afrikas, första vinst i en grand slam-turnering.

— Jag är väldigt stolt över mig själv. Kanske hade gamla Ons förlorat matchen i dag, men jag är glad att jag grävde djupt och hittade styrkan, sade Jabeur som möter tjeckiskan Marketa Vondrousova, 42:a på världsrankningen, i lördagens Wimbledon-final.

"Drömt att att vinna Wimbledon"

Ons Jabeur är uppvuxen i den tunisiska hamnstaden Sousse och började spela tennis redan som treåring.

Drömmen om en Wimbledon-titel har funnits sedan barnsben.

— Jag har drömt att vinna Wimbledon sen jag var sex år. Det är anledningen till att jag började spela tennis, berättar 28-åringen dokumentärserien "Break point".

Jabeur utmärker sig genom att hon väljer att endast anställa tunisiska tränare. Tränarteamet består av tennistränaren Issam Jellali och hennes man Karim Kamoun.

— Vi vill riva barriärerna. Vi är som de tre musketörerna från Tunisien. Jag vill se det så, säger hon.

I fjol skrev tunisiskan tennishistoria när hon som första kvinna från ett afrikanskt land tog sig till en Wimbledon-final.

Men i finalen föll hon mot den numera världstrean Elena Rybakina.

Jagat revansch

Trots förlusten möttes hon av 10 000 jublande människor när hon återvände hem till Tunisien.

— Jag lärde mig mycket i Wimbledon. Det var svårt att acceptera det då, men jag accepterar att jag var tvungen att förlora finalen för att kunna uppnå något ännu större, säger hon.

Sedan finalförlusten i Wimbledon 2022 har Jabeur jagat revansch.

Och revansch skulle hon få när 28-åringen besegrade den regerande mästaren Rybakina redan i kvartsfinalen tidigare i veckan.

— Tänk er att en afrikanskarabisk kvinna kan vinna en grand slam. Det är stort. Inte bara för Tunisien, utan för hela sporten, säger Jabeurs man Karim Kamoun i dokumentärserien "Break point".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!