Mikael Ymer stängs av efter att ha brutit mot dopningsreglerna. Arkivbild.
Mikael Ymer stängs av efter att ha brutit mot dopningsreglerna. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung AP/TT

Tennisförbundet i chock efter Ymers dopingskandal: ”Hade ingen aning”

Mikael Ymer stängs av i 18 månader för att ha brutit mot dopningsreglerna. Chockbeskedet får Svenska tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö att bli självkritisk. Vi kommer utvärdera om vi kunnat agera annorlunda, säger han.


Svensk tennis största stjärna är avstängd från all professionell tennis i ett och ett halv år, efter att ha missat tre dopningstester inom en tolvmånadersperiod 2021.

Beskedet kom som en chock för Svenska tennisförbundet.

— Vi hade ingen aning om det. Vi fick reda på det i samma stund som media. Jag känner bedrövelse för Mikaels egen del, svensk tennis och svenska Davis Cup-laget, säger Christer Sjöö.

Men frågan är om Svenska tennisförbundet hade kunnat agera annorlunda för att undvika det som hänt?

— Vi utbildar unga hela tiden när det kommer till dopning och till exempel betting och matchfixning. Men vi lär oss hela tiden och självklart kommer vi utvärdera om vi kunnat agera annorlunda. Jag har förstått det som att inget av detta skett under landslagssamlingarna.

TT: Kommer det här få er att ändra era rutiner kring hur ni har kontakt med spelarna?

— Till syvende och sist är det upp till varje enskild spelare. De är borta under långa perioder och spelar själva. Det är viktigt att respektera reglerna men vi tar lärdom av det här också.

Mikael Ymer har den senaste tiden varit uppmärksammad för sitt utspel mot den pågående ATP-turneringen i Båstad. Ymer valde att tacka nej till turneringen och motiverade det med en tuff passning till tävlingsorganisationen.

Hur Båstad-kontroverserna och dopningsavstängningen påverkar Ymers status som förebild för unga spelare vill Christer Sjöö dock inte kommentera.

— Jag vill bara prata om det senaste kring dopningsavstängningen, säger Sjöö.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!