Alexia Putellas.
Alexia Putellas. - Foto: Abbie Parr/AP/TT

Putellas Spanien till VM-åttondel efter kross

Superstjärnan Alexia Putellas ledde Spanien till seger mot Zambia (5–0). Det innebär att både "La Roja" och Japan är klara för åttondelsfinal i fotbolls-VM.

Ballon d'Or-vinnaren Alexia Putellas spelade sin första tävlingsmatch från start sedan april 2022. Då viftade hon och hennes "La Roja" enkelt undan Zambia.

I den nionde minuten fick mittfältaren Teresa Abelleira på en drömträff – bollen susade rakt upp i det närmsta krysset – från distans. I förarbetet till målet var Putellas inblandad.

Fyra minuter senare serverade Putellas anfallsstjärnan Jennifer Hermoso öppet mål med en precis lyftning. Hermoso hade således en enkel uppgift när hon nickade in 2–0.

Putellas, som gjorde comeback från en korsbandsskada i våras, byttes ut i halvtid. Utan världsstjärnan på planen fortsatte spanjorskorna att dominera. Efter tre spanska mål i andra halvlek skrevs slutresultatet 5–0.

Därmed är Spanien och gruppkonkurrenten Japan som första två lag klara för VM-åttondelsfinal.

I sista gruppspelsmatchen möts Japan och Spanien, i en direkt avgörande match om gruppsegern. Den matchen spelas på måndag nästa vecka. Zambia och Costa Rica är utslagna.

Tidigare under dagen besegrade Japan Costa Rica med 2–0 i sin andra gruppspelsmatch. Den japanska jättetalangen Maika Hamano, till vardags i Hammarby, satt på bänken hela matchen. Det gjorde hon även i den första matchen.

Efter två matcher har Japan, som vann VM-guld 2011, två segrar och 7–0 i målskillnad. I första matchen besegrades Zambia med 5–0.