Sverige slog ut Mexiko och nu väntar alltså semifinal. Arkivbild.
Sverige slog ut Mexiko och nu väntar alltså semifinal. Arkivbild. - Foto: Henrik Eberlund/TT

Svenska mirakelvändningen: "Kör över dem"

Mexiko såg ut att bli för tuffa. Men de svenska volleybolldamerna kom tillbaka i kvartsfinalen av Challenger Cup och vann efter en riktig rysare i franska Laval. Man är därmed fortsatt med i kampen om nå den högst rankade tävlingen Nations League. Vi kan slå alla lag, så bra är vi, säger lagansvarige Anders Håkansson till TT.


Mexiko, rankade 19 i världen, tog tidigt grepp om matchen och vann första set med 25–20. Därefter fortsatte den mexikanska dominansen, och när man vann även det andra setet (25–19) såg läget mörkt ut för 28-rankade Sverige, trots jämna set.

— Vi startade för dåligt och fick inte grepp om dem. Vi blev lite osäkra och det blir en jobbig start för oss, säger Håkansson.

Men Sverige kom tillbaka, tog hem det tredje setet med 25–20, det fjärde med 25–22, och tvingade fram ett femte och avgörande skiljeset.

Talangerna imponerade

Två stora anledningar till det var talangerna Hilda Gustafsson, 20, och Filippa Brink, 21, som storspelade.

— Hilda och Filippa gör starka inhopp. De skapar lugn och trygghet. Passen blir snabbare och vi tajmar bättre. Till slut spelar vi det spelet vi visste skulle räcka. I det femte setet kör vi över dem, fortsätter Håkansson.

Ja, för väl i skiljesetet visade Sverige kyla och klass och vann med 15–5.

— Det var jätteroligt att vi lyckades vända. Det är alltid nervöst att komma in men jag försökte bara göra det som jag vet att jag kan och det kändes bra. Sedan när laget börja spela bättre är det lättare att göra bra saker själv, säger passaren Hilda Gustafsson till TT.

"Kan slå alla lag"

I och med segern väntar nu semifinal redan under lördag kväll, 20.30, mot Colombia som slog ut Kenya med 3–1 i set.

— Det är inte så att jag räknar med att vi ska stå och spela final på söndag. Men jag vill understryka att jag är övertygad om att vi kan slå alla lag. Så bra är vi, säger Håkansson.

Senare i sommar, den 18 augusti, drar även EM-slutspelet i Düsseldorf, Tyskland i gång. Där kommer Sverige ställas mot Turkiet, Grekland, Tyskland, Azerbajdzjan och Tjeckien i gruppspelet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!