Sarah Sjöström visar upp sina två guldmedaljer efter framgångarna på 50 meter fjäril och 50 meter fritt under sim-VM i Fukuoka, Japan.
Sarah Sjöström visar upp sina två guldmedaljer efter framgångarna på 50 meter fjäril och 50 meter fritt under sim-VM i Fukuoka, Japan. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Sörenstam och Borg före Sjöström"

Sarah Sjöström passerade Michael Phelps som den mesta VM-medaljören individuellt. Efter bedriften har frågan väckts: Är Sjöström Sveriges bästa idrottare genom tiderna? Björn Borg och Annika Sörenstam är före, säger professorn och idrottshistorikern Johnny Wijk.


Fakta: Flest individuella VM-medaljer i simning

1) Sarah Sjöström, Sverige, 21 medaljer (12 guld–6 silver–3 brons).

2) Michael Phelps, USA, 20 (15–5–0).

3) Katie Ledecky, USA, 19 (16–3–0).

4) Ryan Lochte, USA, 16 (10–3–3).

5) Katinka Hosszu, Ungern, 15 (9–1–5).

Julia Jefimova, Ryssland, 15 (6–6–3).

Källa: Internationella simförbundet.

Sarah Sjöström passerade amerikanske legendaren Michael Phelps när hon tog sin 21:a individuella VM-medalj i japanska Fukuoka i söndags. Phelps stod på 20.

Johnny Wijk, som är verksam vid den historiska institutionen på Stockholms universitet, poängterar att Sarah Sjöströms prestation är enorm och bör inte underskattas. Han påpekar samtidigt att simningen har fler världsmästerskap jämfört med andra idrotter.

— Det är också en exklusiv sport som inte är tillgänglig i många av världens länder på samma sätt som den är i Norden med obligatorisk simkunnighetsträning för barn. Om man är extremt bra som Sarah är och har en ganska framgångsrik period så är chansen stor att kamma hem massa medaljer, säger han.

Sedan svenskans superprestation har diskussionen gällande landets mest framgångsrika idrottare genom tiderna blossat upp. Aftonbladets krönikör Kristoffer Bergström skriver att endast Björn Borg placerar sig före.

"Uppfattades som outstanding"

Men frågan är betydligt mer komplicerad, och man måste ta hänsyn till flera parameter, om sporter och idrottare ska jämföras, menar Johnny Wijk.

— Det är svårt att jämföra över tid. Går man tillbaka till mitten av 1900-talet så finns Ingemar Johansson, världsmästare tungviktsboxning, och Gunder Hägg, massor av världsrekord på olika medeldistanssträckor i löpning. Bägge dessa uppfattades som outstanding svenska idrottare i sin samtid.

— Man brukar säga att tennis är en överklassport. Den sjönk till medelklass i Sverige på 60- och 70-talet och det gjorde att en framgångsvåg kom. Det finns sociologer som klassificerar sporter på en sociologisk skala. Tennis, simning och utförsåkning med Ingemar Stenmark är gamla sporter som tillhör övre fältet på skalan. Det var överklass och kanske övre medelklass som ägnade sig åt dessa sporter.

Sarah Sjöström vann finalen på 50 meter fritt.

Överordnar Borg och Sörenstam

Wijk säger att man måste se över hur världskonkurrensen ser ut.

— Man kan säga Stenmark med utförsåkningen som var en ganska begränsad sport. Tennis är betydligt större och med hårdare konkurrens. Sedan får man inte glömma Annika Sörenstam. I golfen är det kanske 25 stycken som kan vinna och så ser det inte ut i simningen. Där är det kanske två. Båda Borg och Sörenstam är före sedan kommer Sjöström och Stenmark.

— J-O (Jan-Ove) Waldner också. En av världens bästa i sin sport sett till antal utövare. Många tusen kineser som är minst lika bra och han slår alla. Att hålla sig på toppen som J-O har gjort i så många år, och dessutom vinna så många guld i VM och OS är minst lika stor prestation som tidigare namn vi har nämnt. Men på en tiolista kommer Sarah Sjöström otvetydigt med, det är självklart, säger Johnny Wijk.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!