20-åriga Anna Sandberg hoppas få göra VM-debut i onsdagens match mot Argentina.
20-åriga Anna Sandberg hoppas få göra VM-debut i onsdagens match mot Argentina. - Foto: Christine Olsson/TT

Snuvades på VM-debuten: "Surt såklart"

Anna Sandberg gjorde sig redo att uppfylla en barndomsdröm. Men i sista stund snuvades 20-åringen på sin VM-debut. På onsdag kommer en ny chans, när Sverige avslutar gruppspelet mot Argentina. Jag tror och hoppas att jag kommer att få lite speltid.


Fakta: Anna Sandberg

Född: 23 maj 2003 (20 år).

Position: vänsterback.

Klubb: Häcken.

Tidigare klubbar: Örebro SK Söder 2019–2021, Kif Örebro 2021–2022.

A-landskamper/mål: 2/0.

Efter 5–0-segern mot Italien tvingades Stina Blackstenius nästan be om ursäkt till Anna Sandberg. Det var när Arsenalanfallaren fick kramp som fotbollslandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson tänkte om, och använde sitt sista byte till att plocka av Blackstenius i stället för vänsterbacken Jonna Andersson.

Häckenbacken Sandberg, som redan stod redo för ett inhopp, fick åter sätta sig på bänken medan Rebecka Blomqvist byttes in.

— Det känns lite som att man tar en VM-debut ifrån henne, sade Blackstenius direkt efter matchen.

Redan vidare

Det var lite surt att det blev som det blev, säger Sandberg några dagar efter matchen. Men 20-åringen – hon är yngst i den svenska VM-truppen – ser redan framåt mot nästa match.

— Det är klart att det är väldigt tråkigt. Jag menar, att få göra en VM-debut är någonting som jag verkligen har drömt om och jobbar för just nu. Men förhoppningsvis blir turneringen lång och det är match snart igen. Jag får sikta på den.

Eftersom Sverige har säkrat avancemang till åttondelsfinal redan inför onsdagens möte med Argentina i Hamilton, finns det goda möjligheter för mästerskapsdebutanten att få sina första VM-minuter.

— Det är klart att jag är väldigt taggad. Sedan vet jag inte riktigt hur Peter och ledningen tänker. Men om jag får chans till spel så är jag såklart otroligt taggad på det. Jag känner mig väldigt redo för det, säger Sandberg.

TT: Har du fått någon hint om att det kan bli speltid?

— Ja, lite så. De har försökt peppa mig med att det är en ny match, att jag ska ta nya tag. Sedan vill jag inte ta ut i förskott att det ska bli spel. Men det är i alla fall det jag jobbar på och siktar på nu. Förhoppningsvis får jag chansen.

Ingen tanke på VM

Det har gått snabbt för den kvicka ytterbacken. Första gången hon togs ut i landslaget var till årets januariläger i Portugal, och första A-landskampen kom mot Kina i februari.

När VM-truppen väl presenterades var Sandberg ett av få utropstecken.

— Det här är något som man har drömt om, och ingenting som jag kanske tänkte på inför det här året. Allting har som vanligt i min karriär gått väldigt fort och att vara här med det här fantastiska laget och de här ledarna är bara otroligt kul. Jag försöker att njuta så mycket det bara går.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!