Anna Nordqvist är en av nio svenskor i British Open. Arkivbild.
Anna Nordqvist är en av nio svenskor i British Open. Arkivbild. - Foto: Godofredo A. Vásquez/AP/TT

Guide: Inför damernas British Open

Det är dags för golfårets sista major när damernas British Open avgörs på Walton Heath. Nio svenskor spelar och några av dem tillhör förhandsfavoriterna. Här är allt du behöver veta.


Fakta: Svenskarnas starttider

09.09: Anna Nordqvist, Ko Jin-young (Sydkorea), Leona Maguire (Irland)

10.31: Ingrid Lindblad, Nanna Koerstz Madsen (Danmark), Perinne Delacour (Frankrike)

10.53: Lisa Pettersson, Yuri Yoshida (Japan), Trichat Cheenglab (Thailand)

12.43: Caroline Hedwall, Liu Yu (Kina), Hayley Davis (England)

13.05: Maja Stark, Angel Yin (USA), Amy Yang (Sydkorea)

13.38: Linn Grant, Lilia Vu (USA), Lexi Thompson (USA)

14.38: Madelene Sagström, Kim Sei-young (Sydkorea), Andrea Lee (USA)

15.44: Linnea Ström, Lala Anai (Japan), Olivia Cowan (Tyskland)

16.28: Johanna Gustavsson, Chloe Williams (Wales), Kelsey Bennett (Australien)

+ Var/när?

British Open spelas på Walton Heath Golf Club i engelska Surrey, torsdag till söndag. Banan har tidigare stått värd för 1981 års Ryder Cup och British Masters (2018). Tävlingen spelas torsdag till söndag.

+ Tv

Viaplay sänder.

+ Svenskhoppen

Nio svenskor peggar upp i England. Linn Grant, Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Maja Stark, Lisa Pettersson, Linnea Ström, Caroline Hedwall, Johanna Gustafsson och världens högst rankade amatör Ingrid Lindblad kvalat sig in till sitt fjärde British Open.

Det största svenskhoppet torde dock 19-rankade Linn Grant vara. Hon har höga förhoppningar inför veckan.

"Mitt spel känns starkt. Jag tycker jag spelar riktigt stabil golf. Jag är inte exakt där jag vill vara, men jag känner att det här kan vara min vecka", säger Grant till turneringens webbplats.

+ Historiken

Årets upplaga är den 47:e i ordningen. Och det har firats stora blågula triumfer i British Open förr.

Helen Alfredsson blev första svensk att vinna 1990, följt av Liselotte Neumann (1994), Sophie Gustafson (2000), Annika Sörenstam (2003) och Anna Nordqvist (2021).

Regerande mästare är sydafrikanskan Ashleigh Buhai.

+ Favoriterna

Bland spelbolag och golfsajter är det två namn som sticker ut: världsettan Nelly Korda (USA) och tvåfaldiga majorvinnaren Minjee Lee (Australien).

Bra möjligheter ges även rookiesensationen Rose Zhang, Linn Grant och stekheta Céline Boutier.

+ Tredje raka?

Är Céline Boutier golfvärldens formstarkaste spelare? Mycket talar för det efter att hon blev första fransyska att vinna hemmamajorn Evian Championship och följde upp det med att vinna Scottish Open veckan därpå. Kan hon fullborda en trippel på Walton Heath?

— Jag fattar oddsen, bara att vinna två i rad är väldigt ovanligt. Det vore otroligt att vinna igen denna vecka. Men det känns bra och ska försöka ge mig själv en chans på söndag, säger Boutier enligt AFP.

+ Nordqvist ett frågetecken

Förra veckans genrep gav inte det formbesked vi önskat från 2021 års vinnare Anna Nordqvist. Hon drog sig ur efter en dags spel och skrev på Instagram att berodde på att hon ligger i skilsmässa.

Tidigare i år missade Nordqvist även majorn Chevron Championship av "personliga skäl". Hon är dock uppsatt på torsdagens startlista.

+ Solheim Cup

British Open är den sista majortävlingen för året och med anrika lagtävlingen Solheim Cup i Andalusien bara en dryg månad bort är det ett utmärkt läge för några av svenskorna att fixa en plats i Europalaget.

I nuläget är Linn Grant, Maja Stark och Anna Nordqvist kvalificerade och en stark vecka hade i praktiken säkrat en biljett till Spanien. Nordqvist kommer som minst finnas med som vicekapten.

Även Madelene Sagström har en fin chans att ta sig in – särskilt med en bra insats på Walton Heath.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!