Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under torsdagens träning i Auckland, dagen före VM-kvartsfinalen mot Japan på Eden Park.
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson under torsdagens träning i Auckland, dagen före VM-kvartsfinalen mot Japan på Eden Park. - Foto: Pontus Lundahl/TT

VM-guld trumfar saknaden: "Brottas med känslorna"

Peter Gerhardsson vill hem till familjen. Bara inte riktigt än. På något sätt klarar man av det, säger Sveriges förbundskapten om sin hemlängtan inför VM-kvartsfinalen mot Japan.


Mycket är sig likt från OS för två år sedan. Precis som då står Japan i vägen i en mästerskapskvartsfinal. Precis som då har det svenska fotbollslandslaget varit långt hemifrån under lång tid.

— Känslan finns naturligtvis där. Det är en månad som man har varit borta och det är ganska lång tid, säger Peter Gerhardsson.

Tufft med tidsskillnaden

I samband med just OS-kvartsfinalen 2021 berättade Gerhardsson hur hans då åttaåriga son Casper längtade efter sin pappa, samtidigt som han såklart hoppades att Sverige skulle gå vidare i turneringen. Två år senare är det möjligen lite, lite lättare.

— Han sade precis det, att ”jag vill att du kommer hem, men jag vill också att du stannar”. Så det är sådana känslor som man brottas med. Ibland kan man känna en hemlängtan, säger Gerhardsson inför fredagens kvartsfinal.

— Men på något sätt klarar man av det. Det kanske handlar om erfarenhet också. Och så är han lite större nu också och man pratar på Facetime.

Spelarna kämpar med samma utmaningar. De flesta har inte haft sina familjer på plats, och med tanke på den stora tidsskillnaden mot Sverige – åtta timmar till Australien, hela tio till Nya Zeeland – är det extra utmanande.

— Det är klart att det är svintråkigt att inte kunna träffa dem på över en månad. Samtidigt som jag blir så stressad när de är ute och flyger och far. Så det är lite både och, sade anfallaren Lina Hurtig inför VM om att vara ifrån dottern Lo och frun Lisa.

"Vill inte ha hem mig"

Med facit i hand har det gått över förväntan, säger hon nu.

— Vi pratar varje dag, så det går bra än så länge. Jag vill inte hem riktigt än. Och de vill inte ha hem mig än heller, säger Hurtig.

"Jag vill inte hem riktigt än. Och de vill inte ha hem mig än heller, säger Lina Hurtig om att vara ifrån dottern Lo och frun Lisa.

Under de första VM-veckorna bodde Sverige på ett och samma ställe i utkanterna av Wellington, där det fanns mycket gemensamma utrymmen där spelarna kunde fördriva tid tillsammans. Sedan slutspelet har dragit i gång byts det städer och hotell hela tiden, och det ges färre möjligheter att tänka på annat än saknaden av de där hemma.

— Nu blir det mycket på rummet. Vi bor ju på vanligt hotell, på vårt basecamp hade vi så mycket ytor där man kunde spela cornhole och pingis och sådant där, nu blir det mer hotelliv, säger Lina Hurtig.

Överens med familjen

Det passar henne ganska bra trots allt.

Men det passar Peter Gerhardsson ännu bättre.

Faktum är att förbundskaptenen hittar en hel del som är positivt med tidsskillnaden till Sverige.

— Förutom att huvudet jobbar emellanåt så får jag ganska mycket egentid, jag får tid att läsa böcker och tid till mitt musiklyssnande. Och jag tror att det är viktigt att ta hand om sig själv för att man ska orka med det här. Och jag är ganska bra på det, säger Gerhardsson.

Om Sverige slår Japan på fredag väntar semifinal på tisdag, också den i Auckland. VM-finalen spelas i Australien, i Sydney, nästa söndag.

Så hemlängtan eller ej.

Tidigare än så har inte Peter Gerhardsson tänkt att komma hem.

— Vi är ganska överens där både jag och familjen. De vill att jag ska vara kvar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!