Australiens landslag Matildas med Sam Kerr spelar mot Sverige om VM-bronset på lördagen.
Australiens landslag Matildas med Sam Kerr spelar mot Sverige om VM-bronset på lördagen. - Foto: Abbie Parr/AP/TT

Australien satsar på damidrott efter VM

Efter värdnationens framgångar i fotbolls-VM lovar Australiens premiärminister Anthony Albanese att satsa på damidrott i landet.


Hemma-VM blev en succé för Australien, trots missad finalplats – Matildas spelar för första gången om en VM-medalj när man gör upp om bronset med Sverige under lördagen. Nu lovar Albanese ett bidrag på 200 miljoner australiska dollar (motsvarande nästan 1,4 miljarder kronor) för att förbättra förutsättningarna för kvinnor och flickor att idrotta.

— Matildas har inspirerat nationen, säger Albanese enligt ABC News.

— Det handlar om att ta vara på möjligheterna för nästa generation, att investera i idrottsanläggningar för kvinnor och flickor runt om i Australien.

Idrottsminister Anika Wells säger att de 200 miljoner dollarna ska säkerställa att damidrottarna har sina egna anläggningar och sin egen utrustning, i stället för att de ska behöva låna av herrlag.

— Alltför ofta måste kvinnor och flickor byta om i männens omklädningsrum, använda ärvda herrmatchställ, spela med herrutrustning på dåliga planer som pojklag inte skulle träna på, säger hon.

Pengarna kommer att gå till all sport, men regeringen tror att fotbollen som största sport kommer att få en stor del av den.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!