Sveriges Henrik Larsson (längst till vänster) tog sig vidare till semifinal på 100 meter.
Sveriges Henrik Larsson (längst till vänster) tog sig vidare till semifinal på 100 meter. - Foto: Petr David Josek/AP/TT

Larsson till VM-semi: "Siktar högt"

Henrik Larsson är den första svenska herrsprintern i en VM-semifinal sedan 1936. Väl där hoppas han på mer. Man siktar högt och så får man se hur långt det räcker.


Med tiden 10,16 slutade Henrik Larsson på tredje plats i sitt heat på 100 meter, efter Oblique Seville, Jamaica, och regerande världsmästaren Fred Kerley från USA.

En placering som gör att han är klar för söndagens VM-semifinal i Budapest.

Förste svensk sedan 1936

Dessutom är han den förste svensk sedan 1936 på herrsidan som tagit sig vidare till en semifinal på 100 meter i ett globalt mästerskap.

— Det är roligt. Det är på tiden. Jag får bana vägen för den yngre generation och hoppas att det blir fler senare, säger Larsson.

23-åringen, som har svenska rekordet på 10,13, säger att semifinalen ska bli bättre än försöket.

Vad det sedan leder till – det vet han inte.

— Jag tror starkt på att man inte tjänar på att sätta låga, rimliga mål. Man siktar högt och så får man se hur långt det räcker, säger svensken.

— Jag ska fokusera på att springa mitt eget lopp. Får jag till alla bitar kan det bli bra. Men final blir nog tufft.

— Det är mitt första VM och jag kommer säker ha en tre till, skulle jag tro. Det är inte hela världen om det inte går vägen nu.

Strulig debut

Henrik Larsson fick en strulig VM-premiären.

Problem med startpistolen försenade starten i Budapest och två omstarter påverkade honom mer än vad han trodde.

— Energin och fokuset sjönk för varje gång. Det var ingen perfekt öppning för mig och jag kan nog fila rätt tidsmässigt i semifinalen, säger han.

— Hade vi kommit i väg direkt hade det nog gått fortare, men 10,16 i ett försök med lite strul tycker jag är bra. Det är bättre i verkligheten än på pappret.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!