Noah Lyles.
Noah Lyles. - Foto: Ashley Landis/AP/TT

Lyles snabbast i världen: "Många räknade bort mig"

Fred Kerley och Marcell Jacobs försvann i semifinal. Då briljerade Noah Lyles, USA. Han vann 100-metersfinalen på 9,83 sekunder.


Redan i semifinalen på Nemzeti Atlétikai Központ visade Noah Lyles sin snabbhet när han forcerade fram och säkrade final på 9,87.

I finalen gick det ännu snabbare för 26-åringen.

Amerikanen vann guld på 9,83 före Botswanas Letsile Tebogo och britten Zharnel Hughes.

— De sade att det inte gick, att det inte var jag som var en vinnare. Jag tackar gud att jag är det, säger Lyles, enligt AFP, sedan han dansat runt i segerdans sedan resultatet blivit officiellt.

"Många förluster"

Lyles, dubbel världsmästare på 200 meter, kom bara trea vid de amerikanska VM-uttagningarna.

— Jag har åkt på många förluster, även på 100 meter. Jag åkte till VM-uttagningarna med covid, men tog ändå brons, men många räknade bort mig redan då, säger han och fortsätter:

— Men jag visste vad jag behövde göra. Jag har kommit hit för att ta tre guld, nu har jag bockat av ett, de andra kommer. Det här var det tuffaste.

Tvåan Tebogo, 20 år, var fem hundradelar bakom och tog silvret efter en målfotokamp med britten Zharnel Hughes.

Kanoner försvann

Det var fjärde gången i rad som USA tog guld på 100 meter efter att Usain Bolt dessförinnan dominerat och i Peking 2015 tog hem den sista av sina tre raka VM-titlar.

Finalen i Budapest sågs som den mest öppna på 20 år och redan i semifinalen försvann bland andra regerande världsmästaren Fred Kerley, USA, och italienske OS-mästaren Marcell Jacobs.

— De andra var bättre än jag, säger Kerley.

— Det var ett fruktansvärt lopp av mig men jag mår bra och är frisk. Livet går vidare.

Längdstjärnan Ivana Vuleta, Serbien, vann VM-guld på 7,14 meter före USA:s Tara Davis-Woodhall, 6,91, och rumänskan Alina Rotaru-Kottmann, 6,88.

Joshua Cheptegei, Uganda, försvarade VM-guldet från i fjol på 10 000 meter och vann på 27.51,42.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!