Armand Duplantis.
Armand Duplantis. - Foto: Jessica Gow/TT

Duplantis: "En bra väckarklocka"

Han har radat upp segrar och världsrekord. Sedan kom fjärdeplatsen — ett misslyckande som stavhopparen Armand Duplantis ändå välkomnar. — Det var en bra väckarklocka, säger stjärnan inför friidrotts-VM i Budapest.


Placeringen var inte det enda som fick Armand Duplantis att haja till efter Diamond League-tävlingen i Monaco.

Han fick dessutom skadekänning i låret, efter att ha varit stel omkring höften, och insåg då att han tagit för lätt på livet som världens främste stavhoppare.

I dag ser 23-åringen tävlingen som en viktig väckarklocka inför friidrotts-VM och onsdagens kval samt lördagens final på Nemzeti Atlétikai Központ.

Inte oövervinnlig

— När allt går för bra och man vinner hela tiden, när det går lite för lätt, då är det enkelt att ta något steg tillbaka och slappna av, säger han.

— Det här var ett bra bakslag, det gör att man kommer tillbaka till verkligheten och inser att man inte är oövervinnlig.

— Man måste ta hand om kroppen, för om den inte fungerar som den ska, som den normalt gör, så kan man förlora som alla andra.

Duplantis, vars fjärdeplats i Monaco var första gången sedan september i fjol som han inte vann en stavhoppstävling, har varit överlägsen under lång tid.

Han har redan vunnit allt som går att vinna – bland annat OS, VM (inne och ute) och EM (inne och ute) – och är i Budapest för att ta sitt andra VM-guld efter att ha vunnit i amerikanska Eugene i fjol.

"Rätt mentalitet"

Missen och skadekänningen i Monaco kom lägligt, erkänner han.

— Nu har jag rätt mentalitet med hunger och glöd. Jag vill ta nästa steg i VM. Jag tror det finns mer för mig att göra på utomhussäsongen för det har inte gått som jag velat, om jag ska vara ärlig. Det finns saker som jag måste bevisa för mig själv – och jag gillar den känslan.

TT: Vad vill du bevisa?

— Något stort.

Armand Duplantis, världsrekordhållare på 6,22, ler kort därefter men vill först inte förklara vad han ser som "något stort".

I stället för han in samtalet på förutsättningarna, att de ser goda ut för att lyckas med det han vill i Ungerns huvudstad.

— Sett till vädret så är det är perfekt. Det är varmt, finalen avgörs på kvällen och det har varit vindstilla på arenan... Jag kan inte be om mer. Nu är det bara upp till mig att hoppa, och hoppa högt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!