Jens Fredricson och Markan Cosmopolit värmer upp inför dagens första EM-start i Milano.
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit värmer upp inför dagens första EM-start i Milano. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Lättare och snabbare – Fredricson siktar högt i EM

Några kilo lättare och i bättre kondition. Inte ens en lätt kvardröjande hosta efter en sommarförkylning stör Jens Fredricson. Han letar fram en halstablett ur fickan, prasslar av plasten, stoppar tabletten i munnen, suger ett tag och säger sedan: Jag vill vinna guld här.


Fakta: Jens Fredricson

Född: 14 december 1967

Bor: Löberöd.

EM-häst: Markan Cosmopolit, 11.

Främsta mästerskapsmeriter: VM-guld i lag 2022, EM-brons lag 2013, världscupbrons 2022.

Världsrankning: 89.

Aktuell: Rider för medaljer i lag och individuellt vid EM i Milano som börjar i eftermiddag.

Varför hymla eller ägna sig åt falsk blygsamhet? Det är inte Fredricsons grej. Han vet ju vad han kan och vad hästen som tog honom tillbaka till världstoppen går för.

Jens Fredricson bidrog starkt till det svenska VM-guldet i Herning förra sommaren.

Han nådde även den individuella VM-finalen – men där fick han och Markan Cosmopolit soppatorsk i den sista och avgörande omgången i kampen om medaljerna.

Ett år senare är Fredricson och "Cosmo" det mest erfarna svenska ekipaget i EM och – världsettan Henrik von Eckermann får ursäkta – det stora individuella medaljhoppet.

Ett år senare har han dessutom lärt sig läxan från finalhoppningarna.

Blivit snabbare

— Förra året kunde jag hoppa felfritt på de här höjderna, men jag hade inte riktigt de här tiderna. I år har jag varit tvåa i två stora GP-tävlingar och ridit fort.

— Jag är ett par sekunder snabbare i år och kan rida i ett högre tempo med bättre kvalitet.

Säsongen är upplagd för att "Cosmo" ska vara redo och i toppform inför EM, som avgörs på gräs och inte på fibersand.

— Jag rider i princip bara på gräs med honom. Han är bäst på gräs. Utomhus i år han gjort sex tävlingar, alla på gräs. Därför lade jag tidigt fokus på EM för att det passar honom.

TT: Dina egna förberedelser?

— Jag har koncentrerat mig på att göra ingenting de senaste veckorna och i stället promenerat mycket och varit ute och rört på mig skogen, säger Fredricson.

Jens Fredricson har siktet inställt på att hoppa om EM-guldet på söndag.

En av de positiva effekterna: Några kilo försvann. Ju lättare ryttare, desto mindre börda att bära för hästen. När det kommer till kritan kan det vara avgörande.

Ta större risker

Att tänka mer på den biten är något han lärt sig av brodern Peder, mästaren på att ned till minsta detalj leta förbättringar som bidrar till helheten.

"Cosmo" fick gå en EM-förberedande tävling i Dinard, Frankrike. Det gick felfritt, men tidsfelet där ska helst inte upprepas på Ippodromo San Siros gräsmatta.

Fredricsons plan inför dagens inledande tidshoppning är klar. Här ska det inte fegas. Ska han nå så långt som han vill är det full gas från första rundan som gäller.

— Det innebär att man från första dagen får chansa lite mer. Det är en större risk. Om du säger att du ska vara topp-10 på söndag, kan du rida på säkerhet första dagen.

— Jag har inte den snabbaste hästen. Ska jag rida fort måste jag stå på riktigt ordentligt. Det är klart att det är en risk.

TT: Bära eller brista?

— Nej, men det är ett större risktagande redan första dagen, säger han.

Tillsammans med Henrik von Eckermann bar Jens Fredricsson upp VM-guldlaget. Nu saknar von Eckermann topphästen King Edward och rider i stället Iliana, färsk på den här scenen.

TT: Ser du dig som ankaret i EM-laget i Milano?

— Nej, jag ser mig som en del i laget, där alla har sitt ansvar för att göra sitt bästa, säger Jens Fredricson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!