Henrik von Eckermann och Iliana.
Henrik von Eckermann och Iliana. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Världsettan: Laget före jaget i historisk guldjakt

King Edward hoppar helst barfota och trivs bättre på fibersand än på gräs. Därför har Henrik von Eckermann tillfälligt bytt mästerskapspartner. På Iliana är det främst laget före jaget som gäller. Nu är det bara de sista två rundorna i lagtävlingen som gäller. Vi vill ha ett guld, säger han.


Fakta: Henrik von Eckermann

Född: 25 maj 1981.

Bor: Kessel, Nederländerna.

EM-häst: Iliana.

Främsta mästerskapsmeriter: VM-guld individuellt och i lag 2022, OS-guld lag 2021, VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013, världscupvinnare 2023, världscupbrons 2017 och 2018.

Övrigt: Vinnare av Svenska Dagbladets bragdguld, vinnare av Jerringpriset.

Världsrankning: 1.

Aktuell: Rider tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson, Wilma Hellström och Jens Fredricson i det svenska EM-laget i Milano. Sverige leder lagtävlingen efter den inledande tidshoppningen.

Lojaliteten mot laget är en av anledningarna till de senaste årens stora svenska framgångar.

— Alla strävar åt samma håll och det är viktigt i den här individuella sporten. Och så är vi en jättebra grupp, säger världsettan.

Kan bli historisk

Efter OS-guldet i Tokyo 2021 och VM-guldet i Herning 2022 har Henrik von Eckermann som förste svenske ryttare möjligheten att ta en historisk guldtrippel.

Då gäller det att stoet Iliana pallar för ett krävande mästerskap och bidrar till laginsatsen i EM.

— Det är självklart väldigt stora fotspår att gå i efter King Edward, men jag tror att vi har kapaciteten, säger han.

Trots den bom som föll i den inledande tidshoppningen på Ippodromo San Siro i Milano var han inte nedslagen, snarare rätt nöjd med mästerskapsstarten.

— Absolut, vi är sexa individuellt och jag kunde hjälpa laget. Vi red koncentrerat allihopa, efter var och ens förmåga. En bra start skapar ett lugn och ett förtroende men alla vet att det är otroligt långt kvar.

Att ha ledningen som lag efter den första dagen ser han bara som en fördel.

— Vi behöver inte jaga, rider vi sex nollor vinner vi.

Ett viktigt test

King Edward är i dagsläget Henrik von Eckermanns självklara partner i Versailles om knappt ett år. Men hästar är hästar. Det alltid bra att ha en reservplan, helst inför ett olympiskt spel. Därför är EM ett utmärkt test för Iliana.

— Man vet inte vad som händer till nästa år med King Edward. Iliana har aldrig gått ett mästerskap, aldrig gått så många dagar efter varandra.

— Det är inte förrän hästen har gjort det man vet exakt hur den hanterar det. Är det bra eller är det inte tillräckligt bra? Om Iliana inte grejar det? Vad måste jag göra? Det är såna frågor jag vill få svar på, säger von Eckermann.

Lagtävlingen fortsätter med en ny omgång på torsdagen. På fredag gör de tio främst placerade nationerna upp om EM-guldet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!