När de spanska VM-guldmedaljörerna ska inleda seriesäsongen nästa helg kommer de att strejka för högre löner.
När de spanska VM-guldmedaljörerna ska inleda seriesäsongen nästa helg kommer de att strejka för högre löner. - Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Efter skandalkyssen – nu strejkar fotbollsspelarna

Spanien tog VM-guld i fotboll, men efterspelet har mest handlat om ordförandens olämpliga kyss. Och när damernas fotbollsliga kör i gång nästa helg kommer spelare att strejka för bättre löner.


Matcher i premiäromgångarna den 8-10 september samt 15-17 september kommer att påverkas av strejken.

Spelarfacket AFE säger i ett uttalande att man ska strejka för rättvisa och schysta villkor för spelarna, inklusive en minskning av gapet till herrspelarna i La Liga. Minimilönen för herrar ligger på 182 000 euro om året (2,15 miljoner kronor), för damer på 16 000 euro (190 000 kronor).

Strejken utlystes sedan förhandlingar om ett nytt kollektivavtal brutit samman med Liga F. Ligan säger att man ska ha ett möte med spelarfacket på måndag.

AFE säger att man har stöd från andra fackförbund, inklusive Futpro som representerar bland andra landslagsanfallaren Jenni Hermoso som blev kysst på munnen av förbundsordföranden Luis Rubiales vid prisceremonin i VM. Rubiales har fått massiv kritik för tilltaget och är avstängd av Internationella fotbollsförbundet Fifa under utredning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!