Henrik Larsson vann herrarnas 100 meter under lördagens Finnkamp på Stockholms Stadion.
Henrik Larsson vann herrarnas 100 meter under lördagens Finnkamp på Stockholms Stadion. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Tog chansen att fira lite de sista metrarna"

Henrik Larsson tog lekande lätt hem segern i 100 meter i Finnkampen. Svensken sprang på 10,26. Det blev även succé för 18-årige Melwin Lycke Holm – som vann höjdhoppstävlingen.


Henrik Larsson har haft något av en succésäsong i år.

Förutom brons på 60 meter under inomhus-EM i Istanbul och nytt svenskt rekord på 100 meter under SM i Söderhamn, blev Larsson den förste svenske man i modern tid att ta sig vidare till VM-semifinal i Budapest.

Under lördagen avslutade 23-åringen säsongen med att ta hem en enkel seger på 100 meter i Finnkampen.

— Det var ett bra lopp. Det kändes bra i kroppen. Jag tog chansen att fira lite de sista metrarna, säger Henrik Larsson.

"Jag fick lite feeling"

Larsson sprang över mållinjen på 10.26, 15 hundradelar snabbare än tvåan Valtteri Louko.

— Det är inte så supervarmt här inne i dag. Det blir nästan lite återhållsamt, det är lite halvläskigt att springa när man fryser lite. Man vill inte dra någonting. Det var inget medvetet, men det känns lite nu i efterhand som att jag sprang på 98 procent eller nånting, säger Larsson.

Men trots att svensken inte gav hundra procent hade han en betryggande ledning och tog chansen att fira vinsten de sista metrarna.

— Jag fick lite feeling. Jag visste att det inte skulle bli något svenskt rekord eller nånting men jag kände att jag hade en trygg ledning, sade Larsson.

— Men i morgon ska jag ösa på över linjen på 200 meter.

På annat håll stod Melwin Lycke Holm för en fin prestation. 18-åringen vann herrarnas höjdhoppstävling när han hoppade 2,15 meter – hans allra första seger i Finnkampen.

Drama väntar

Sverige plockade även poäng i damernas 100 meter lopp när Julia Henriksson sprang i mål som vinnare på 11,74.

Vidare blev det en svensk kross under 10 000 meter där Sverige plockade hem både första-, andra- och tredjeplatsen. Mohammadreza Abootorabi, som vann milen, slog nytt personligt rekord på 28.43,41.

Efter den första tävlingsdagen leder Sverige på båda dam- och herrsidan. 114,5–112,5 (damer) och 104–101 (herrar).

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!