Jordan Henderson. Arkivbild.
Jordan Henderson. Arkivbild. - Foto: Rui VieiraAP/TT

Henderson om Saudiflytten: "Förstår ilskan"

Han tog tydlig ställning för hbtq-rättigheter. Numera spelar engelske mittfältaren Jordan Henderson, 33, i Saudiarabien – ett beslut som har kritiserats hårt. Jag kan bara säga att jag är ledsen att de (hbtq-rörelsen) känner så, säger Liverpools förre lagkapten i en första intervju sedan flytten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Henderson var en av få spelare som de senaste åren profilerade sig som en stor supporter till hbtq-rörelsen. Mittfältaren lade, vid upprepade tillfällen, klipp på sociala medier där han uttryckte stöd.

Men sedan kom ett lukrativt bud från landet där homosexualitet är strikt förbjudet: Saudiarabien.

Jordan Henderson sade ja och nu spelar förre PL-stjärnan i al-Ettifaq.

Kritiken har haglat och många menade att Henderson framstod som hycklare.

I en lång intervju med The Athletic berättar 33-åringen om beslutet.

— Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Men det var ett tufft beslut (att säga ja till Saudiarabien). Jag hade spelat i Liverpool länge och älskar klubben, fansen och spelarna.

— De som inte känner mig har kritiserat mig... och jag bryr mig. Jag kan förstå frustrationen och ilskan. När jag tog det här beslutet resonerade jag som så att vi alla kan köra ner våra huvuden i sanden och kritisera andra kulturer och andra länder från olika håll, men att det inte kommer att ändra på något, säger Jordan Henderson.

I intervjun får Henderson frågan om han kan tänka sig bära kaptensbindeln med regnbågsfärgerna:

— Jag vill inte utesluta något, men samtidigt vill jag respektera religionen och kulturen i Saudiarabien. Om vi verkligen menar att alla får vara så som de vill, då måste vi respektera alla.

Enligt medieuppgifter får landslagsmittfältaren en årslön på 490 miljoner kronor. Kontraktet med al-Ettifaq gäller i tre år.

TT
/
/