Anna Nordqvist slår ut på ett av många kuperade hål på Finca Cortesín.
Anna Nordqvist slår ut på ett av många kuperade hål på Finca Cortesín. - Foto: Bernat Armangu- e/AP/TT

Fem snackisar när Solheim Cup inleds

I dag inleds den 18:e upplagan av Solheim Cup. Två svenska debutanter hör till de största snackisarna när Europa ska försöka vinna tredje raka – i så fall för första gången någonsin.


Fakta: Dagens foursomematcher

8.10: Linn Grant/Maja Stark-Lexi Thompson/Megan Khang

8.22: Céline Boutier/Georgia Hall-Danielle Kang/Andrea Lee

8.34: Leona Maguire/Anna Nordqvist-Nelly Korda/Allisen Corpuz

8.46: Charley Hull/Emily Kristine Pedersen-Ally Ewing/Cheyenne Knight

Vilar i Europas lag: Caroline Hedwall, Madelene Sagström, Gemma Dryburgh, Carlota Ciganda.

Vilar i USA: Rose Zhang, Lilia Vu, Jennifer Kupcho, Angel Yin.

Eftermiddagens bästbollmatcher inleds klockan 13.40.

+ Första hålet i Solheim cup

Läktarna kommer vara fullsatta och alla blickar riktade mot första tee. Att det är nervöst att slå ut i Solheim Cup då är givet – och inledningshålet på Finca Cortesín är dessutom något alldeles extra. Ett perfekt matchspelshål som mäter 256 meter (par 4), och där det finns ett svårt beslut att fatta från tee. Den försiktiga kan spela ut ett hyfsat säkert kort slag mot fairway och sedan attackera greenen därifrån på andraslaget. Den modiga kan försöka att slå en drive över vattnet som är mellan tee och green – för att skaffa sig en eagleputt direkt. "Risk and reward" när det är som bäst.

+ Första matchen för Linn Grant och Maja Stark

Att Europas kapten Suzann Pettersen väljer att skicka ut de blågula debutanterna Linn Grant och Maja Stark i första matchen var det mest uppseendeväckande med kaptenernas laguttagning – även sett med internationella ögon. Ska man tro lagkamraterna är de två svenskorna redo för uppgiften.

— Det känns som att de passar perfekt i det här forumet. Det ska bli skitkul att se när de spelar och jag tror egentligen inte att det behöver några råd. Det ska bara gå ut och göra sin grej, säger Caroline Hedwall.

+ Långa dagar

Strax efter soluppgången, klockan 8.10, inleds spelet med foursomematcherna. Och sedan kan det dröja ända till framåt solnedgången, vid 20-tiden, innan eftermiddagens bästbollar är över. Med andra ord: Det blir långa dagar för de som dubblerar och spelar två matcher om dagen. Addera dessutom krävande ingredienser som en rejält kuperad bana, hög mental anspänning och en stekande septembersol.

I Ohio för två år sedan var det bara Leona Maguire som spelade alla fem matcher – och frågan är hur många som gör det i Andalusien.

— Det är fan ett test att gå fem matcher här, både för spelare och caddies, säger Hedwall.

+ Många svenskor

Det är inte bara Grant och Stark som drar till sig uppmärksamhet på Finca Cortesín. Att hela fem av tolv europeiska spelare är från Sverige ger eko och är ett riktigt kvalitetsbetyg för svensk golf. Rekordet är sex svenska spelare, men det var 25 år sedan och med en lite annan konkurrenssituation.

England (Georgia Hall och Charley Hull) är i år det enda övriga landet som har mer än en spelare med i Europas lag.

+ Stjärnornas status

Charley Hull var bara 17 år när Liselotte Neumann, då kapten, lät henne debutera i Solheim Cup. Nu, tio år senare, är Hull en nyckelspelare i Europas lag. I sommar har hon visat suverän form med andraplatser i både US Open och British Open, men under inspelsvarven har hon störts av färska nackproblem.

För USA:s Lexi Thompson är läget lite av det omvända. Fixstjärnan har haft ett synnerligen svagt 2023 rent formmässigt, men gjorde ett klart godkänt genrep på LPGA-touren (19:e plats) och tycks kanske ha hittat spelet i elfte timmen.

— Lexi har sett otrolig ut den här veckan, säger USA:s kapten Stacy Lewis.

Thompson är den som kommer att slå det allra första slaget i årets Solheim Cup, i matchen mot Grant och Stark.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!