Leona Maguire är en av tre spelare i Europa som kommer spela fem matcher i Solheim Cup.
Leona Maguire är en av tre spelare i Europa som kommer spela fem matcher i Solheim Cup. - Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Taktikvalet som kan avgöra Solheim Cup-rysaren

Europa har en taktik, USA en annan. När Solheim Cup-rysaren avgörs i dag kan det visa sig vilket vägval som har varit rätt.


Fakta: Dagens singlar i Solheim Cup

11.10: Linn Grant-Megan Khang.

11.22: Leona Maguire-Rose Zhang.

11.34: Charley Hull-Danielle Kang.

11.46: Anna Nordqvist-Jennifer Kupcho.

11.58: Georgia Hall-Andrea Lee.

12.10: Gemma Dryburgh-Cheyenne Knight.

12.22: Céline Boutier-Angel Yin.

12.34: Caroline Hedwall-Ally Ewing.

12.46: Madelene Sagström-Lilia Vu.

12.58: Maja Stark-Allisen Corpuz.

13.10: Carlota Ciganda-Nelly Korda.

13.22: Emily Kristine Pedersen-Lexi Thompson.

Det står 8–8 inför de avslutande singelmatcherna i Solheim Cup på vackra spanska golfpärlan Finca Cortesín.

Efter att Europa har hämtat upp ett 0–4-underläge är man tillbaka på ruta ett, men kaptenerna Suzann Pettersen och Stacy Lewis har matchat sina lag olika på vägen mot avgörandet.

Den norska Europakaptenen har låtit tre spelare spela alla fyra matcher så här långt. Däribland svenska debutanten Linn Grant, som i princip har spelat golf från soluppgång till solnedgång i två dagar.

Hur Grant resonerar kring tröttheten?

— Jag försöker säga till mig själv att den inte existerar och bara fortsätta spela bra, säger 24-åringen som har vunnit tre av sina fyra matcher.

— I dag hade jag momentum (med två segrar på lördagen) och det gäller bara att ta med sig den känslan inför singlarna och vara ett med publiken.

Fungerat bra

Suzann Pettersen har också låtit Emily Kristine Pedersen och Leona Maguire spela alla matcher. Samtidigt som Gemma Dryburgh och Caroline Hedwall har fått vila helt var sin dag och bara spelat en match var.

— De här tjejerna är här för att spela. Så de har sagt att "vad du än vill, så gör vi det". Jag tycker att det har fungerat bra så här långt, säger Pettersen.

USA:s kapten Stacy Lewis har coachat laget mer traditionellt. Alla tolv spelare har fått spela minst en match om dagen. Och fått vila minst en gång under de två dagarna på den kuperande och rätt krävande banan vid den spanska solkusten.

— Det avgörs alltid på söndagen och vi vill att våra spelare ska vara fräscha då. Den här golfbanan är brutal. Det spelar ingen roll vilken form du är i, det är en tuff promenad, säger Lewis.

— Vi hade tur att få en bra start på fredagen och har inte känt oss tvingade att låta någon spela alla fem matcher.

Mycket svenskt

Fem svenskor finns i laget som ska försöka vinna Solheim Cup för tredje gången i rad, något Europa aldrig har lyckats med. Linn Grant spelar i den första matchen, mot Megan Khang klockan 11.10.

— Vi försöker inleda starkt. Det kommer att bli viktigt att få poäng tidigt och ge oss själva en chans. Sedan har vi en ganska bra uppställning på slutet för att ro det i hamn, säger Suzann Pettersen.

Caroline Hedwall, Madelene Sagström och Maja Stark spelar match åtta, nio och tio och kan alla i teorin blir den som får avgörandet av hela Solheim Cup i sina händer.

Lagen behöver ytterligare 6,5 poäng för att vinna. Skulle matchen sluta 14–14 behåller Europa bucklan i egenskap av titelförsvarare.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!