Frölunda jublar efter Emilia Vesas 3–2-mål.
Frölunda jublar efter Emilia Vesas 3–2-mål. - Foto: Adam Ihse/TT

Frölunda vann historisk SDHL-premiär

En historisk premiär. Då vann nykomlingen Frölunda med 3–2 efter ett sudden death-avgörande. Det är skönt att knipa de två poängen, säger stjärnan Hanna Olsson efteråt.


Fakta: Frölundas damsatsning

Efter att ha dragit igång en ungdomssatsning för flickor 2016 valde Frölunda att inför fjolåret även gå in i seriespel med ett damlag i division 1.

Den uttalade ambitionen var SDHL och för att nå dit plockades Kim Martin Hasson in som ny sportchef. Dessutom värvades ett gäng stjärnor in, däribland finländskan Michelle Karvinen och den svenska landslagsforwarden Hanna Olsson.

Med hopplocket av stjärnor och unga juniorer vann Frölunda sin division enkelt och tog sig även förbi det efterföljande kvalet. Säsongen 2023–24 blir första gången Frölunda spelar i den högsta serien på damsidan.

Frölunda krossade allt motstånd i fjolårets division 1.

Mycket av förhandssnacket har därför handlat om vilken nivå nykomlingen skulle hålla väl i SDHL – och på söndagen kom en första glimt. Inför storpublik, över 1 500 personer hade tagit sig till Frölundaborg, stod laget visserligen för en hel del enkla misstag.

Men också underhållande hockey, fina kombinationer och – framför allt – tre mål. Det bäddade för en seger efter att Emilia Vesa blivit matchhjälte i sudden death.

— Det är en bra läropeng att få se hur det ser ut i den här ligan. Det kommer vara jämna matcher hela vägen. Vi har mycket att jobba på men det var skönt för självförtroendet, säger Hanna Olsson.

Segern innebär också att Frölunda fortfarande inte förlorat en tävlingsmatch sedan damlaget drogs igång inför förra säsongen.

"En del nerver"

Med en utvisning och ett baklängesmål fick hemmalaget däremot en mardrömsstart. SDE, som är en sammanslagning av klubbarna Stocksunds IF, Danderyds SK och Enebybergs IF, fortsatte sedan att orsaka stora problem för Frölunda.

Men Sarah-Eve Coutu-Godbout kvitterade i slutet av den första perioden och den andra blev ett 20 minuter långt böljande ställningskrig med chanser åt båda hållen.

Bland annat stod Frölundas målvakt Stephanie Neatby för en svettig frilägesräddning.

— Det var definitivt en del nerver men när vi väl kom tillbaka jobbade vi så hårt och vi är i bra skick, säger Sarah-Eve Coutu-Godbout.

Frölundas Sarah-Eve Coutu-Godbout kvitterade i den första perioden.

"Det tar vi med oss"

Inför avslutningen var SDE:s Linnea Hedin kritisk mot sitt lags insats.

— Jag tycker att vi har en nivå till. Vi ger dem alldeles för mycket puck och för mycket is, sade hon till SVT.

Frölundastjärnan Hanna Olsson var den som till sist bröt dödläget. Med omkring tio minuter kvar att spela sprätte hon säkert upp 2–1 bakom målvakten Kate Stuart. Det såg ut att bli avgörande – men SDE kom tillbaka sent.

Först i sudden kunde Emilia Vesa skjuta segern till Frölunda.

— Att få en sån kalldusch så nära slutsignalen och ändå komma ut i overtime och vinna är starkt. Det tar vi med oss, säger Hanna Olsson.

För Frölundas del väntar härnäst AIK på onsdag. SDE möter i sin tur HV71.

TT
/
SVT
/
AIK
Senaste nytt

6–0 räckte inte – England missar OS

1 timme sedan

Seger med tre poäng för Uppsala mot Umeå

1 timme sedan
Uppsala vann en riktigt jämn match på bortaplan mot Umeå i Svenska Basketligan herr. Matchen avgjordes i fjärde perioden och Uppsala vann till slut med tre poäng, 89-86 (18-28, 23-16, 17-22, 31-20).

Arsenal tog ny seger

1 timme sedan
Det går fortsatt bra för Arsenal i Premier League i fotboll. På tisdagen mötte laget Luton och tog med sig ännu en seger. Därmed har laget vunnit fyra matcher i rad. Segerresultatet mot Luton blev 4-3 (2-1).

Tuff match slutade med seger för Nässjö mot Köping Stars

1 timme sedan
Det svängde i matchen i Svenska Basketligan herr mellan Köping Stars och Nässjö i Köpings Bad & Sport. Hemmalaget Köping Stars hade ledningen i halvtid, med 46-52, men efter pausen vände Nässjö matchen och vann till slut med 90-80 (25-23, 21-29, 24-20, 20-8).

Hwang Hee-chan matchhjälte för Wolverhampton

2 timmar sedan
Wolverhampton vann hemmamatchen mot Burnley i Premier League i fotboll med 1–0.

Seger med ett poäng för Södertälje BBK mot Borås Basket

2 timmar sedan
Södertälje BBK vann en riktigt jämn match på hemmaplan mot Borås Basket i Svenska Basketligan herr. Matchen avgjordes i fjärde perioden och Södertälje BBK vann till slut med en enda poäng, 78-77 (13-22, 21-21, 16-17, 28-17).