Andrea Möllerberg.
Andrea Möllerberg. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Möllerberg första kvinnan: "Stolt över det"

Tretton män senare – då kom en kvinna. Andrea Möllerberg blir ny generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet. Jag är stolt över det, säger hon.


Fakta: Andrea Möllerberg

Ålder: 50 år.

Urval av tidigare uppdrag: Distriktschef Stockholms fotbollförbund 2019–2023, affärsområdeschef Arenakoncernen 2016–2019, försäljningschef Prioritet Finans 2014–2016 och olika uppdrag i ledande position på Enea 2000–2008 och brandman på Katarina brandstation 1996–1997.

Urval av övriga uppdrag: Styrelseledamot i Svenska triathlonförbundet och kommunpolitiker i lokalt parti Väsbys Bästa och ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Upplands Väsbys kommun.

Föreningsbakgrund: Tidigare ordförande i Bollstanäs SK fotbollssektion.

Aktiv idrottsbakgrund: Har varit aktiv elitsimmare. Tävlar numera i triathlon.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

På Svenska fotbollförbundets kansli i Solna pratade Andrea Möllerberg, som tillträder den 1 november, om glädjen att ”spräcka glastaket” men samtidigt var hon inne på att man eller kvinna inte spelade någon roll.

Det var även en bild som Fredrik Reinfeldt intygade om.

Förbundets ordförande pratade om en lång, gedigen process med över 100 kandidater, många intervjuer vilket har resulterat i att förbundsstyrelsens beslut tog lång tid sedan Håkan Sjöstrand, nuvarande generalsekreterare, i mars meddelat sitt beslut att sluta.

"Oerhört stolt"

— Jag är oerhört stolt över det, självklart. Jag ser fram emot att mitt ledarskap ska bli synligt här på Svenska fotbollförbundet och inom svensk fotboll, säger hon.

— Sedan är det inte helt avgörande för mig att jag är kvinna eller man, som Fredrik sade var det många sökande och jag förutsätter att de valt rätt person.

50-åringen ser tre områden som extra viktiga.

Hon ska jobba för en mer enad fotboll – förbundet, distrikten och dess intresseorganisationer – och en trygg miljö "för alla parter inom fotbollsrörelsen".

Dessutom vill hon att "en mer jämställd fotboll leder till en mer jämlik fotboll".

Viktiga frågor

— Med jämställd fotboll pratar man runt mångfald och inkludering som är faktorer som vi ska titta närmare på. Sedan vad det är exakt och hur är otroligt svårt att mäta, säger hon.

— Men frågorna är väldigt viktiga för mig.

TT: Hur ser vägen fram ut där?

— Jag tycker man ska fortsätta med det man gör, sedan vill vi lägga stor kraft i de utsatt områdena som RF (Riksidrottsförbundet) har prioriterat och där har vi från förbundet gått och kommer att gå in och göra insatser. Det kommer att leda till högre jämställdhet och högre jämlikt kring mångfald och inkludering.

TT: Vad är det för insatser?

— Det handlar mycket om att resursförstärka och sätta ljus på att idrotten är svaret i stället för att man göra andra saker eller väljer en annan väg. Man ska välja idrotten, och då gärna fotbollen.

För Andrea Möllerberg väntar dock första och främst andra saker att ta tag i.

En av de första uppgifterna är att med bland andra Reinfeldts och Sjöstrands hjälp sätta sig i sitt nya jobb.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!