Ryska idrottare får delta i Paralympics i Paris. Arkivbild.
Ryska idrottare får delta i Paralympics i Paris. Arkivbild. - Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Klart med ryssar i Paralympics – Sverige kritiskt

Ryska idrottare tillåts delta i Paralympics i Paris nästa sommar. Ett beslut som kritiseras av Sverige och övriga Norden. "Vi är inte nöjda med det beslut som IPC:s generalförsamling har fattat i dag", skriver Åsa Llinares Norlin, ordförande i Svenska paralympiska kommittén, i ett sms till TT.


Beslutet kom vid en omröstning som den Internationella paralympicskommittén, IPC, höll vid en kongress i Bahrain.

Ryssland kommer dock inte att få delta som nation utan idrottarna får tävla under neutral flagg.

"Tillsammans med de nordiska paralympiska länderna har vi varit tydliga med att varken den paralympiska kommittén från Ryssland eller Belarus bör välkomnas tillbaka. Situationen i Ukraina har inte förändrats sedan sist vi fattade beslut i frågan och därför står vi fast i vår ståndpunkt", skriver Llinares Norlin.

Ville stoppa Ryssland

Tidigare i veckan har också Paralympics-aktiva idrottare genom organisationen Global Athlete uttalat sig negativt kring att släppa in idrottare från Ryssland och Belarus igen, även om det skulle vara under neutral flagg.

Ryssland och Belarus uteslöts ur IPC i november 2022 och har sedan dess inte fått delta i tävlingar i IPC:s regi.

Det första beslutet kom efter en omröstning som handlade om Ryssland skulle utestängas helt från Parisspelen, men 74 delegater röstade emot förslaget och 65 för medan 13 avstod.

Gick emot

Senare hölls en andra omröstning om Ryssland skulle få delta som nation, men där gick generalförsamlingen emot vilket innebär att de ryska idrottarna i Paris kommer att få delta under neutral flagg.

Senare under eftermiddagen ska samma procedur som i Rysslandsfrågan hållas beträffande Belarus.

Den Internationella olympiska kommittén, IOK, ska rösta om Rysslands vara eller icke vara i OS i Paris under en session i Mumbai, Indien, 15-17 oktober. IOK:s styrelse har föreslagit att ryska idrottare ska få tävla under neutral flagg.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!