Viktor Hovland och Ludvig Åberg firar den rekordstora segern i lördagens foursome mot USA:s Scottie Scheffler och Brooks Koepka.
Viktor Hovland och Ludvig Åberg firar den rekordstora segern i lördagens foursome mot USA:s Scottie Scheffler och Brooks Koepka. - Foto: Christer Höglund/TT

Åberg tog tidernas största seger: "Surrealistiskt"

Framgångssagan Ludvig Åberg verkar helt sakna begränsningar. På lördagen bärgade den svenske Ryder Cup-rookien den största matchsegern i tävlingens historia. Mot två av världens absolut bästa spelare. I dag kändes det ärligt talat helt surrealistiskt, säger Åberg.


Fakta: De största Ryder Cup-segrarna

9/7: Foursome, Viktor Hovland/Ludvig Åberg, Europa besegrade Scottie Scheffler/Brooks Koepka, USA, 2023.

8/7: Singel, Tom Clark, USA, besegrade Howard Clark, Europa, 1989.

8/7: Singel, Fred Couples, USA, besegrade Howard Clark, Europa, 1997.

7/6: Singel, Miller Barber, USA, besegrade Maurice Bembridge, Europa, 1969.

7/6: Singel, Lee Trevino, USA, besegrade Brian Huggett, Europa, 1971.

7/6: Foursome, Hale Irwin/Tom Kite, USA, besegrade Ken Brown/Des Smyth, Europa, 1979.

7/6: Foursome, Paul Azinger/Mark O'Meara, USA, besegrade Nick Faldo/David Gilford, Europa, 1991.

7/6: Singel, Tom Lehman, USA, besegrade Ignacio Garrido, Europa, 1997.

7/6: Foursome, Keegan Bradley/Phil Mickelson, USA, besegrade Lee Westwood/Luke Donald, Europa, 2012.

Källa: Ryder Cup.

Två gånger tidigare i Ryder Cup-historien har en match varit klar redan på elfte green. På lördagen var det dags igen, och eftersom Ludvig Åberg och Viktor Hovland dessutom avslutade med att vinna hålet blev segermarginalen – nio slag – den största genom tiderna.

Motståndarna såg helt lamslagna ut, vilket gällt stora delar av USA:s lag under Ryder Cups inledning. Världsettan Scottie Scheffler hade liksom femfaldige majorvinnaren Brooks Koepka en katastrofdag samtidigt som det fortsätter att slå gnistor om Europas norsksvenska duo.

— För mig är allt det här helt otroligt, men i dag kändes det ärligt talat helt surrealistiskt ibland. Jag fick nästan nypa mig i armen, säger Ludvig Åberg.

Världsettan i tårar

Medan en förkrossad Scottie Scheffler satt och grät efter utskåpningen strålade Åberg och Hovland i kapp. Den två år äldre norrmannen är redan etablerad i världstoppen, men för Åberg är varje dag som en ny golfsaga.

Han var amatör så sent som i våras. Nu har han skrivit in sig i historieböckerna och är fortsatt obesegrad i Ryder Cup, efter att även ha vunnit en foursome i par med Hovland på fredagen.

Bucklan kan han nästan ta på. Europa vann tre av förmiddagens fyra matcher och leder med klara 9,5–2,5 inför eftermiddagens bästbollar.

— Jag vet inte vad jag ska säga eller var jag ska börja, säger Åberg.

— Det är otroligt det som händer mig just nu. Att dels få spela tillsammans med några av världens bästa spelare, som Viktor, dels att ställas mot andra världsklasspelare.

Nära hole-in-one

Både Ludvig Åberg och Viktor Hovland är dock överens om att det var två amerikanska toppspelare helt ur slag som stod på andra sidan den här dagen.

— Scottie och Brooks var helt klart inte på topp i dag, säger Hovland.

— Men det är uppenbart att vi utgör ett starkt lag. Vi hade nog kunnat möta vilka som helst, det hade varit svårt att slå oss oavsett.

Publiken på Marco Simone Golf & Country Club utanför Rom var i extas, och volymen ökade i takt med varje hål som firma Åberg/Hovland vann.

Den skandinaviska duon levererade knappt ett dåligt slag på hela matchen. Och när Åberg på det fjärde hålet lade upp sitt inspel precis intill hålet – det saknades kanske en halvmeter för hole-in-one – fick de europeiska fansen fnatt.

— Stödet som vi har haft den här veckan är helt makalöst. Man kan verkligen känna det när man promenera upp till tee eller till någon av greenerna. Det är en sådan energi. I dag använde vi det som bränsle, det var häftigt, säger Åberg.

Ny chans i eftermiddag

Det roliga fortsätter redan senare i dag.

Radarparet Åberg/Hovland är uttagna att spela en av fyra bästbollmatcher för Europa. Där ställs de mot Sam Burns och Collin Morikawa.

För Hovland blir det fjärde raka matchen i årets Ryder Cup. För Åberg blir det första bästbollen (där bästa resultatet på varje hål räknas) efter att ha spelat två foursomematcher (där spelarna slår vartannat slag).

— Vi nöjt verkligen där ute, säger Åberg efter segern i foursome.

— Vi hade roligt och kände publikens stöd hela tiden. Jag ser fram emot att göra om det igen i eftermiddag.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!