Världsettan Scottie Scheffler ser tillsammans med Brooks Koepkas caddie Ricky Elliott på när Koepka skickar ut bollen bland publiken.
Världsettan Scottie Scheffler ser tillsammans med Brooks Koepkas caddie Ricky Elliott på när Koepka skickar ut bollen bland publiken. - Foto: Christer Höglund/TT

USA:s kollaps förbryllar: "Nästan pinsamt"

Ryder Cup håller på att förvandlas till ett amerikanskt jättefiasko. Mystiska sjukdomar och interna konflikter pekas ut som tänkbara förklaringar. Att de spelar så urusel golf alltså, det är nästan pinsamt, säger tidigare svenska golfproffset Peter Hanson.


För Hanson har Ryder Cups två inledande dagar varit en stor fest. Som ett slags mentor till Ludvig Åberg har han hela tiden följt det svenske stjärnskottets framgångar på nära håll.

Lika glad och stolt som han är över 23-åringens insats hittills, lika förvånad är han över motståndarlagets fullständiga genomklappning.

Inga amerikanska segrar alls på fredagen är statistik som saknar motstycke i Ryder Cup-historien. På lördagen fortsatte uppförsbacken även om USA räddade upp det något med tre efterlängtade segrar i eftermiddagens bästbollmatcher.

Inför söndagens avslutande singlar, där tolv poäng står på spel, leder Europa ändå med klara 10,5–5,5. Fyra poäng till är allt som krävs för att ta tillbaka pokalen från regerande mästaren USA.

— De har stora problem, amerikanerna, det är inget snack om det, säger Peter Hanson.

Rekordstor förlust

Efter fredagens haveri kastade USA:s kapten Zach Johnson in världsettan Scottie Scheffler och femfaldige majorvinnaren Brooks Koepka i samma boll för att säkra en viktig poäng i lördagens inledande foursomematcher.

Utfallet: tidernas största förlust.

Ludvig Åberg och Viktor Hovland vann matchen med hela 9/7, och varken Scheffler eller Koepka blev sedan uttagna till eftermiddagens matcher i bästboll.

— Det är ju galet, att vinna 9/7 har jag aldrig hört talas om förut. Men det är ju framför allt amerikanerna, världsettan och Koepka, som spelar så urusel golf alltså. Det var nästan pinsamt. Det är bara att tacka och ta emot, säger Peter Hanson.

— Jag tror att det var en nyckelmatch. Att skicka ut dem för att verkligen ta en poäng – och så faller de platt. Det är ju katastrof för det amerikanska laget.

Zach Johnson gav på fredagens presskonferens en antydan till förklaring till det amerikanska spelet.

— Vi har haft en del oförutsedda händelser att navigera runt när det gäller hälsa, vilket är väldigt olyckligt. Det är ingen ursäkt, men jag kan säga att jag är glad att vi har en lagläkare, sade Johnson.

Det blev inte mycket tydligare när han ombads förtydliga vad det handlade om:

— Vi kämpar mot saker internt. Det har spridits lite bland både caddier och spelare. Det är vad det är.

Kepsgate

Men det finns annat som bubblar under ytan, enligt Sky Sports golfreporter Jamie Weir.

Enligt hans källor finns det sprickor i det amerikanska laget, med stjärnan Patrick Cantlay som central del i problemet.

"Cantlay tycker att spelarna borde få betalt för att de ställer upp i Ryder Cup. Han visar sin frustration över att inte få betalt genom att vägra bära lagkepsen", skriver Weir på X, tidigare Twitter.

"Cantlay vägrade också att delta på galamiddagen tidigare i veckan och, tillsammans med nära vännen Xander Schauffele, sitter han i en egen del av omklädningsrummet".

Mycket riktigt har Cantlay valt att tävla utan huvudbonad den här helgen.

Förklaringen

Men det har inget med girighet att göra, enligt honom själv.

— Den passar bara inte. Så enkelt är det. Jag hade den inte på Whistling Straits (Ryder Cup 2021) heller, den passar inte. Det är allt det handlar om, säger Cantlay efter lördagens sista match, där han fixade en viktig poäng till USA efter att ha sänkt en monsterputt på det 18:e hålet.

USA:s Patrick Cantlay firar efter att ha sänkt en viktig putt för seger i bästbollmatchen mot Europas Matt Fitzpatrick och Rory McIlroy.

Att det skulle vara ett splittrat USA är en beskrivning som inte heller verkar delas av lagkamraterna. Collin Morikawa säger att sammanhållningen är minst lika bra, om inte bättre, som under de senaste två upplagorna av Ryder Cup.

— Vi vet att det är tolv poäng att spela om i morgon. Vi har fortfarande chansen, säger Morikawa.

— Vi har satt oss i en jobbig sits men jag skulle inte vilja förlita mig på några andra killar än de här elva för att hitta ett sätt att vända på det.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!