Niclas Ekberg. Arkivbild.
Niclas Ekberg. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svenska guldhjälten slutar i landslaget

Han sköt Sverige till OS och avgjorde EM-finalen i fjol. Nu är det färdigspelat i handbollslandslaget för kantspelaren Niclas Ekberg. "Tiden är kommen", säger 34-åringen i ett pressmeddelande.


Det blev 210 landskamper och 841 mål i landslagströjan. Och 13 mästerskap under 15 år.

Niclas Ekberg säger att det var ett svårt beslut att ta, framför allt eftersom det kommande mästerskapet – EM i januari – går i Tyskland där han bor sedan 2012. Och att det är OS i Paris nästa år, vilket Sverige siktar på att nå.

Men han nämner hård belastning och lång frånvaro från familjen som skäl till att beslutet nu tagits.

"För mig har det alltid varit så mycket större att bara spela de stora turneringarna. Äran att bli uttagen, att rankas som en av de bästa i Sverige på sin position just då, har varit stor. Det har varit en fantastisk känsla att dra på sig landslagströjan, någonting som är väldigt få förunnat. Det finns så otroligt många duktiga spelare som aldrig får den chansen", säger Ekberg.

Två satta straffar har gjort Ekberg oförglömlig i svensk landslagshandboll. Den ena, i slutsekunden mot Spanien, gav Sverige EM-guld 2022. Och straffen mot Spanien 2016 skickade Sverige till OS i Rio de Janeiro.

Niclas Ekberg gjorde tolv mål i landslagsdebuten i EM-kvalet mot Turkiet 2008.

Den IFK Ystads-fostrade högersexan spelar klubblagshandboll i tyska THW Kiel.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!