Karl-Erik Nilsson avgår. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson avgår. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bakgrund: Veckan som fällde RF-ordföranden

Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson avgår. Hans dubbla stolar – och stöd för att ryska ungdomslag ska få spela internationellt – fällde honom. Här är bakgrunden till den 66-årige idrottspampens fall.


29 september:

Brittiska Sky Sports rapporterar att Karl-Erik Nilsson, i sin roll som vice ordförande i det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, var en av dem som röstade för förslaget att välkomna tillbaka ryska ungdomslag. Detta trots att han då skulle ha gått emot RF:s linje i frågan.

Nilsson slår ifrån sig:

"Jag känner inte igen mig alls i den brittiska mediabeskrivningen av ExCos (Uefas exekutiva kommitté) hantering av frågan", skriver Nilsson i en skriftlig kommentar till TT.

2 oktober:

I en intervju med TT fortsätter RF-ordföranden att framhäva att det inte är tal om något beslut från Uefas sida. På en fråga om hans position inom RF är hotad, svarar Nilsson:

— Nej, jag har inte fått några sådana signaler, men det är klart att en del är oroliga över det som sker och det förstår jag. Vi måste hitta en väg ut ur det här.

Samtidigt växer kritiken mot honom. Jakob Forssmed (KD), socialminister med ansvar för idrottsfrågor, säger till TV4:s Fotbollskanalen att Karl-Erik Nilssons agerande är "anmärkningsvärt". Fredrik Reinfeldt, SvFF:s ordförande, säger i ett uttalande att "hela situationen känns olycklig och det är viktigt att få klarhet".

4 oktober:

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tar rygg på Uefa och beslutar att välkomna tillbaka ryska ungdomslag.

Senare på kvällen säger Karl-Erik Nilsson i ett skriftligt meddelande till Göteborgs-Posten att han kan tänka sig att avgå som RF:s ordförande om det är det som krävs.

"Jag tänker göra det som är bäst för svensk idrott och då finns det skäl att överväga alla alternativ", skriver Nilsson.

6 oktober:

Efter ett extrainkallat möte under fredagen står det klart att Karl-Erik Nilsson lämnar posten som ordförande för Riksidrottsförbundet.

"För mig personligen är det här såklart en tråkig situation, jag hade önskat att hinna göra och uträtta mer i rollen som ordförande. Det var en ära att få förtroendet", säger Nilsson i ett pressmeddelande.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!