Benjamin Sesko firar sitt och Sloveniens andra mål i 2–0-segern hemma mot Finland. - Foto: Darko Bandic/AP/TT

Slovenska stjärnan sänkte Finland

Finlands väg mot fotbolls-EM blev betydligt snårigare på lördagskvällen. Leipzigstjärnan Benjamin Sesko låg bakom tre tunga poäng till Slovenien, som vann med 3–0 hemma på Stozice-stadion.

En finländsk seger i Ljubljana hade i princip inneburit att Markku Kanervas gäng hade kunnat börja planera för en EM-sommar 2024. Efter lördagens 0–3-förlust borta mot Slovenien blir det desto lurigare att nå Europamästerskapet i Tyskland.

Benjamin Sesko gjorde hemmalagets två inledande mål, båda i första halvlek. Leipziganfallaren satte en straff till 1–0 efter en kvarts spel och drygt tio minuter senare dundrade han in 2–0 efter en snabb kontring.

Finland flyttade upp spelet efter paus och både Teemu Pukki och Daniel Håkans hade fina chanser att reducera för gästerna, men Atlético Madrid-målvakten Jan Oblak stod i vägen båda gångerna.

I stället tryckte Erik Janza in 3–0 på tilläggstid. Målet kan bli väldigt värdefullt eftersom Slovenien nu också har övertaget på Finland sett till inbördes möten, efter att finländarna vunnit med 2–0 i Helsingfors i somras.

Segern innebär att Slovenien fortsatt toppar grupp H på 16 poäng med tre matcher kvar att spela. Finland är fyra poäng bakom, men har samtidigt en på pappret lättare avslutning på kvalet, bland annat med matcher mot gruppens två bottenlag Nordirland och San Marino.

Slovenien har samtidigt kvar att möta både Danmark och Kazakstan, som båda utmanar om en av de två EM-platserna.

Danmark (13 poäng inför den här omgången) tar emot just Kazakstan (12 poäng) senare under lördagskvällen.