Veteranen Gael Monfils vände underläge och vann finalen i Nordic Open.
Veteranen Gael Monfils vände underläge och vann finalen i Nordic Open. - Foto: Anders Wiklund/TT

Veteranen vann – tolv år efter förra titeln

Tolv år efter sin förra vinst i Stockholm slog Gael Monfils till igen. Den 37-årige fransmannen vände underläge mot 24-årige ryske skrällen Pavel Kotov och vann en dramatisk tresetare i finalen av Nordic Open-tennisen.

Gael Monfils blev därmed den äldste segraren i historien i det som tidigare hette Stockholm Open och som han vann redan 2011.

Den franske veteranen har haft skadeproblem de senaste åren och gjorde sin första final på ATP-touren på 21 månader. Han har fallit till 140:e plats på världsrankningen efter att 2016 ha varit rankad sexa.

Monfils vann med 4–6, 7–6 (8–6), 6–3 och tog sin tolfte ATP-titel i karriären.

Fransmannen var illa ute i andra set när han hade tre breakbollar emot sig i det elfte gamet vid ställningen 5–5. Men Monfils vände, räddade sig kvar i matchen och vann i tiebreak.

Med den vändningen i ryggen tog Monfils greppet direkt i tredje set med ett servegenombrott och kunde gå fram till seger.

Den 24-årige ryssen Pavel Kotov, rankad 109 i världen, gjorde finaldebut på ATP-touren och hade chansen att bli den förste kvalspelaren sedan 2021 som tog hem en turneringsvinst.

Tennisen har, till skillnad mot de flesta andra idrotter, inte stängt av spelare från Ryssland och Belarus, men de tävlar på touren under neutral flagg.

Eftersom Kotov fick kvala spelade han sin sjunde match i turneringen och Monfils var också sliten efter en hektisk och framgångsrik vecka.

Men spelarna pressade fram det bästa av varandra i en dramatisk final.