Tre Kronor under en match mot Finland i Sotji-OS 2014. Det är den senaste olympiska hockeyturneringen där NHL-stjärnorna har varit med. Arkivbild.
Tre Kronor under en match mot Finland i Sotji-OS 2014. Det är den senaste olympiska hockeyturneringen där NHL-stjärnorna har varit med. Arkivbild. - Foto: Tobias Röstlund / TT

Planen för NHL-stjärnorna: OS och World Cup

OS eller World Cup vartannat år – alltid med NHL-proffs på isen. Det kan bli verklighet framöver. OS 2026 blir förhoppningsvis en kickoff för internationell hockey, där de bästa spelarna och länderna möts regelbundet, säger Marty Walsh, vd i NHLPA.


Ishockeyns World Cup har inte spelats sedan 2016 och i OS har NHL-stjärnorna inte varit med sedan i Sotji 2014.

Men här kommer ett glädjebesked för alla hockeyfans som gillar att se NHL-spelare i landslagströjor:

Planer finns på att få till ett schema där NHL-proffsen kan spela OS och World Cup med en regelbundenhet som inte har funnits tidigare. Det berättar Marty Walsh, som tidigare i år övertog jobbet som vd i spelarföreningen NHLPA, i en intervju med TT.

— Jag hoppas att det blir World Cup igen, och att det inte blir en engångsföreteelse. I OS 2026 kommer förhoppningsvis NHL-spelarna vara med, 2028 hoppas vi ha ett World Cup. 2030 är det OS igen och sedan 2032 ett World Cup igen. Att man får ett schema som kan bli spännande för hockeyvärlden. Att rivaliteten från den förra turneringen kan tas vidare till nästa, säger Walsh, som tidigare har varit borgmästare i Boston och arbetsmarknadsminister i Joe Bidens regering.

Hallam positiv

Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam, vars kontrakt sträcker sig över OS i Cortina/Milano 2026, hoppas ha NHL-stjärnorna tillgängliga då.

— Planen var ju att det skulle vara så (redan i Peking i fjol), men det kom en pandemi i vägen. Så jag upplever att det har funnits en välvillighet från NHLPA och även NHL tidigare, säger Hallam.

— Jag tror att i marknadsföringssyfte av sporten är det viktigt att samla de bästa spelarna i världen. Vi har ju sett att varje gång det händer så blir det fantastiska turneringar. Vi har spelare nu som rankas bland de bästa i världen som inte har fått spela för sina landslag på lång tid. Så det skulle bli ett otroligt sug både från fans och spelare.

"Bra på alla sätt"

Marty Walsh hoppas att ett beslut om framtida turneringar med NHL-proffs kan komma senare i vinter.

— Jag har pratat med många spelare och de är väldigt intresserade av möjligheterna som det här skulle kunna ge. Fansen skulle också älska det. Det skulle vara bra på alla sätt för hockeysporten, säger han.

Tidigare fanns planer på ett nytt World Cup redan 2024, men för ett år sedan sköt man upp det till 2025 på grund av "nuvarande omständigheter". Något som lätt kunde kopplas till Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Marty Walsh säger nu vagt att det "kanske kan bli någon form av turnering 2025". Fokus verkar i stället ligga från OS 2026 och framåt, även om de stora frågetecknen kring Ryssland alltjämt kvarstår.

— Förhoppningsvis är världen på en annan plats 2026, men allt är osäkert just nu. Det går inte att förutspå, säger Walsh.

Redan den här veckan får den svenska hockeypubliken kolla in NHL-proffsen på nära håll när Ottawa, Detroit, Toronto och Minnesota spelar i Avicii arena.

TT
/
/
nhl
/
/
Senaste nytt

Det här är herrlandslagets nye förbundskapten

Positiva besked om Kristoffer Olsson: "Han är stabil"

1 timme sedan
FC Midtjyllands assisterande tränare, Arne Sandstö, har i en intervju med norska NTB uttalat sig om den svenska fotbollsstjärnan Kristoffer Olssons tillstånd.

Elangas Tomasson-hyllning: Starten på något stort

1 timme sedan
Förbundets val av Jon Dahl Tomasson som Sveriges nye förbundskapten gillas av Anthony Elanga. Jag tror att alla i den offensiva delen av planen slickar sig om munnen, säger Nottingham Forest-anfallaren.

Växjö vann hemma mot Linköping

2 timmar sedan
Växjö vann matchen hemma mot Linköping i SHL på torsdagen. 5-2 (2-1, 1-0, 2-1) slutade matchen.

Sagström med i tätstriden igen – Grant tappade

3 timmar sedan
Svenska golfaren Madelene Sagström är på nytt med i segerdiskussionerna på LPGA-touren 31-åringen ligger trea i Singapore efter två rundor.

Modo Hockey besegrade HV 71 med 4-1

3 timmar sedan
Modo Hockey besegrade HV 71 på bortaplan i torsdagens möte i SHL. 1-4 (0-1, 0-1, 1-2) slutade matchen.