Lucas Raymond (23) jublar efter att ha gjort mål för Detroit i NHL-mötet med Ottawa i Avicii arena. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Raymond målskytt – men Detroit föll

NHL-festen i Stockholm började med en spektakulär upphämtning. Svenske stjärnan Lucas Raymond, 21, gjorde ett mål när Detroit hämtade upp ett fyramålsunderläge mot Ottawa – bara för att sedan förlora i förlängning, 4–5.

Ottawas tyske stjärna Tim Stützle avgjorde i förlängningen.

Fyra matcher på fyra dagar med fyra olika lag i Stockholm.

Upplägget är unikt och NHL-kommissionären Gary Bettman myste när han på en pressträff precis före nedsläpp sade:

— Vi ville göra något vi inte gjort förut och det är väldigt glädjande att se festen nere på stan med tusentals supportrar i fanzone och att alla fyra matcher här i Avicii arena är utsålda.

Ovationer för Lidström

Detroitlegendaren Nicklas Lidström gjorde ett ceremoniellt nedsläpp och möttes av stående ovationer.

Två svenskar fanns på isen, Detroits forwardsstjärna Lucas Raymond, VM-spelare för Tre Kronor i våras, och Ottawabacken Erik Brännström.

Det började bäst för Brännströms Ottawa och Detroit hade behövt Lidström på isen i första perioden.

För det smällde tre gånger bakom veteranen James Reimer i Detroitmålet – två gånger från Brady Tkachuks klubba. I båset stod Daniel Alfredsson, som plockats in i organisationen i sin gamla klubb, och njöt.

Det blev allt tystare i arenan där Red Wings-tröjorna dominerade stort på läktarna efter en historia med stora svenskar i klubben.

På läktarna fanns förutom Lidström också Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall.

Det skulle bli ännu tystare när Ottawa gjorde 4–0 i början av andra perioden.

Drog i gång upphämtning

Men Lucas Raymond drog i gång sitt lag när han sköt 4–1 efter knappt halva matchen och publiken fick jubla över en hemmafullträff.

Men det stannade inte där. Drygt sju minuter senare hade Detroit kvitterat efter mål av David Perron, Alex DeBrincat och Shayne Gostisbehere.

Och det blev ordentlig stämning i Avicii arena.

— Det var viktigt att få första målet som Lucas gjorde, vi behövde få in fler puckar djupt och på deras mål. Vi gav aldrig upp, sade Detroitstjärnan Dylan Larkin till Viaplay.

Sista perioden blev mållös innan Tim Stützle slog till på volley och avgjorde i förlängningen.

På fredagen spelar Lucas Raymonds Detroit igen och möter William Nylanders Toronto, ett klassikermöte som på förhand är den hetaste matchen av de fyra i Avicii arena.