Alvar Myhlback imponerade i Sverigepremiären i Gällivare. Nu väntar debut i världscupen, också i Gällivare. Arkivbild.
Alvar Myhlback imponerade i Sverigepremiären i Gällivare. Nu väntar debut i världscupen, också i Gällivare. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

17-åringen debuterar: "Känner mig som en underdog"

Nu blir det allvar för Alvar Myhlback. Sveriges mest upphaussade skidtalang gör i helgen sin världscupdebut. Då laddar han upp med godis och försöker njuta. Det känns väldigt lugnt och harmoniskt, säger 17-åringen.


Det var under fjolåret som det började att pratas allt mer om Myhlback som en talang utöver det vanliga. Han fick, 16 år gammal, dispens att köra Vasaloppet som minderårig – och körde sedan i mål som åtta.

Nu är han för första gången uttagen till världscupen och ska tävla i Gällivare.

— Det är klart att det är kul att få chansen. Så nu gäller det bara att ta den, säger Myhlback.

Han ser framför sig en helg där han kommer lära sig mycket.

— Det blir ju något nytt så jag får ta det för vad det är. Jag hoppas att jag får åka vidare sen i Östersund, det är lite det som är målet. Att få åka stafetten på söndag hade också varit kul.

Känner du någon press?

— Nej, tvärtom, inleder Myhlback.

— Det här blir ju något helt nytt. Varken jag eller folket vet hur jag står här. Så jag känner mig verkligen lite som en underdog.

Ökad uppmärksamhet

Sedan Sverigepremiären för två veckor sedan har uppmärksamheten kring Myhlback ökat rejält. Hur han själv trivs med den biten?

— Det är lite upp och ned. När man åker bra tycker man att det är kul. När det går skit tycker man att man inte förtjänar det och att det blir lite jobbigt.

Hur ska du ladda upp inför lördagen?

— Det blir väl att äta godis, säger Myhlback med ett skratt.

En som på nära håll har följt Myhlbacks framfart är den rutinerade landslagsåkaren Calle Halfvarsson. I Sverigepremiären i Gällivare spurtade Myhlback ned 34-årige Halfvarsson i sprintsemifinalen. I den efterföljande finalen blev sedan Myhlback trea och Halfvarsson fyra.

— Det ska bli spännande att se vad han kan få till här i dagarna. Jag tror att han kommer att åka bra, säger Halfvarsson.

Han beskriver Myhlback som en jättetalang och imponeras över hur mycket och hårt han tränar.

— Vi ska väl inte ta ut något i förskott. Men han kommer säkert att åka bra. Sedan ska man inte ha några förväntningar på att han ska slåss om någon pall. Men skulle han vara topp 15 eller topp 20 skulle det vara väldigt bra.

"Grabben är riktigt bra"

Att skidåkare i Myhlbacks unga ålder får chansen för Sverige i världscupen hör inte till vanligheterna. Men nu görs alltså ett undantag – vilket gläder Vasaloppsvinnaren Emil Persson, som är nära vän och lagkamrat med Myhlback.

— Hans mål är att åka världscupen. Inte att vinna svenska juniorcupen. Skulle man tvinga honom att åka svenska juniorcupen tror jag ganska fort att hans glädje skulle försvinna. De flesta av loppen skulle han vinna väldigt lätt. Varför skulle han åka runt där och vinna loppen med nästan en minut? Det ger honom ingenting om hans mål är att ta sig fort ut i världscupen, säger Persson.

Han minns det första lägret med Myhlback. På våren 2022 reste en 16-årig kille till Ulricehamn. Han skulle få vara med de stora åkarna i långloppslaget Lager 157 på säsongens första barmarksläger.

— På de första kortare intervallerna var han stark. Men sedan hade vi ett rullskidpass på fem timmar, cirka nio till tio mil. Då tänkte vi att nu borde han bli lite trött. Men det var han som var starkast den sista timmen. Då tänkte vi, shit, den här grabben är riktigt bra, berättar Emil Persson.

Under lördagen tävlas det på 10 km och under söndagen är det stafett, 4x7,5 km.

Emil Persson, Alvar Myhlback och Calle Halfvarsson under en tävling 2022. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!