VM-lottningen har hamnat under lupp efter en artikel i Aftonbladet.
VM-lottningen har hamnat under lupp efter en artikel i Aftonbladet. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sverige anklagas för riggad VM-lottning

Sverige jagar en historisk VM-medalj och till sin hjälp har landslaget en drömlott. Samtidigt anklagas värdnationerna Sverige, Danmark och Norge för att ha riggat lottningen till sin fördel. Det är bara löjligt, säger Krister Bergström, vd för det svenska VM-bolaget.


Sverige har ett drömläge att nå den första VM-medaljen någonsin på damsidan. Det stod klart redan när handbolls-VM lottades i somras.

Svenskorna behöver inte oroa sig för stornationerna Frankrike eller Norge förrän i en eventuell semifinal. Vinner landslaget sin mellanrunda samtidigt som Danmark gör detsamma undviker Sverige även danskorna i en kvartsfinal.

— Vi ser det absolut som en möjlighet. Det behöver vi inte sticka under stolen med, säger stjärnspelaren Jamina Roberts.

Spelar landslaget sina kort rätt ute på planen kan de i en kvartsfinal i stället möta nationer som Tyskland, Serbien eller Rumänien.

— Tidigare har vi haft lottningar där vi springer in i Norge eller Frankrike även om vi vinner våra matcher. Nu kommer vi möta bra lag i kvartsfinalen men inte de lag vi har haft svårast mot historiskt, säger Roberts.

Stort inflytande över lottningar

Men den fördelaktiga lottningen är inte bara ett resultatet av slumpen.

Inom handbollen har arrangörerna historiskt sett nämligen haft ett stort inflytande över lottningar till VM och EM. Enligt Aftonbladet valde arrangörstrion den här gången att placera sig själva och fem andra lag i varsin grupp redan före lottningen.

Bland annat valde Sverige Montenegro i grupp B efter önskemål från förbundskaptenen Tomas Axnér. Eftersom Sveriges grupp till mellanrundan slås ihop med grupp B innebär det att Sverige undviker ett annat toppseedat lag i mellanrundan.

När Krister Bergström, vd för det svenska VM-bolaget, förklarar proceduren för TT betonar han att de sportsliga aspekterna var viktiga när valet föll på Montenegro.

— Ur ett kommersiellt perspektiv hade man kanske valt Island eftersom vi vet att många islänningar flyger in till mästerskap. Men i och med att Island inte är högt rankat fanns en risk att man får ett högt rankat lag i samma grupp, säger han.

Krister Bergström, vd för det svenska VM-bolaget. Arkivbild.

"Ingen okänd faktor"

Norge valde i sin tur Frankrike i sin parallella grupp vilket betyder att de möts i mellanrundan men därefter inte förrän i en eventuell final medan Danmark tog Tyskland. Utöver det placerades Nederländerna och Spanien in i varsin grupp, rapporterar Aftonbladet.

Sveriges tidigare förbundskapten Per Johansson, som numer tränar Nederländerna, är kritisk mot förfarandet. På X anklagar han värdnationerna för osportslighet.

”Är en riggad framgång lika känslomässigt tillfredsställande som en rättvis skapad framgång”, skriver Per Johansson bland annat.

Att det skulle ha förekommit en riggad lottning viftar Krister Bergström däremot bort.

— Jag lägger mig inte i vad Per tycker, men du kan inte rigga en lottning. Det är bara löjligt.

Du tycker inte det är speciellt att arrangörerna har så stort inflytande?

— Det är såhär det går till. Vi har kommit med önskemål till Internationella handbollsförbundet som har godkänt och informerat alla om processen. Det är ingenting som är okänt. Allt är helt öppet, säger Krister Bergström.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

Orken tog slut: "Bittert så klart"

2 timmar sedan
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.