Rory McIlroy och Jon Rahm. Arkivbild.
Rory McIlroy och Jon Rahm. Arkivbild. - Foto: Matt Slocum/AP/TT

Vill ändra Ryder Cup efter stjärnans Saudiflytt

Golfstjärnan Jon Rahm byter till den kontroversiella LIV-touren. Då hoppas Europakamraten Rory McIlroy på en förändring som gör det möjligt för Rahm att fortsätta att spela Ryder Cup.


Efter veckor av spekulation står det nu klart att Jon Rahm lämnar PGA-touren för att spela på den saudistödda LIV-touren. För detta uppges spanjoren få minst tre miljarder kronor.

I de senaste tre upplagorna av Ryder Cup har Rahm varit en viktig del av Europas lag. När Europa vann i Rom i somras var Rahm en av de stora profilerna och gick obesegrad i sina fyra matcher.

Oroas över framtiden

Efter att flera stjärnor, däribland Henrik Stenson, uteslutits från Ryder Cup efter att ha bytt till LIV-touren öppnar nu storstjärnan Rory McIlroy för en förändring i regelverket.

— Jon kommer att tävla på Bethpage 2025 (nästa Ryder Cup) så på grund av det här beslutet kommer Europatouren att behöva skriva om reglerna för att vara tillgänglig för Ryder Cup. Det råder ingen tvekan om att jag verkligen vill ha Jon Rahm i nästa Ryder Cup-lag, säger McIlroy som tidigare har uttryckt att inga LIV-spelare borde få spela för Europa.

Nordirländaren har annars gjort sig känd som en högljudd kritiker till touren som finansieras av Saudiarabien. Han har stora farhågor över golfens riktning just nu.

— Min oro är att om vi fortsätter på det här spåret så kommer vi att ha flera tourer som tävlar mot varandra vilket kan splittra publiken. Vissa gillar LIV, men majoriteten föredrar PGA. Om LIV kommer att fortsätta plocka ett par spelare per år kommer det att delas upp och det är inte bra för någon, säger han.

"Kannibaliserar på sin sport"

McIlroy, som själv spelar på PGA-touren, fortsätter:

— Man kannibaliserar på sin sport, på samma sätt som boxningen har gjort och några andra sporter också. Det bästa är enligt mig att ha alla de bästa golfarna på en och samma tour. Jag tror också att det är vad publiken vill.

Just nu förhandlar de saudiska finansiärerna bakom LIV-touren med PGA och DP World Tour (tidigare Europatouren) om ett ramverk för att bli kommersiella partners. Detta har tolkats som en potentiell sammanslagning.

TT
/
USA
Senaste nytt

Sandström imponerade som reserv

Norén klättrar inför avgörande i Florida

1 timme sedan
Svenske golfaren Alex Norén gick sin tredje runda på 68 slag, tre under par, i PGA-tourtävlingen i Palm Beach, Florida. Han klättrar därmed 13 placeringar till plats elva, totalt åtta under par.

Markerade mot supportrarna efter rasismen

igår 23:06
Real Madrid-stjärnan Vinícius Júnior var tillbaka på Mestalla-stadion i Valencia där han blivit utsatt för rasistiska påhopp. Då nätade brasilianaren två gånger om och markerade mot hemmapubliken med en knuten näve höjd mot skyn.

Världsrekord av Bol – Warholm missade guldet

igår 22:32
Två veckor. Längre stod sig inte damernas världsrekord inomhus på 400 meter. Femke Bol kapade sitt eget rekord med sju hundradelar när hon tog VM-guldet i Glasgow.

Johaug om VM-comeback: "Jag vill och hoppas"

igår 22:22
Den norska skidikonen Therese Johaug har tidigare öppnat för en comeback till hemma-VM i Trondheim 2025. På söndagen tävlar 35-åringen för första gången på nästan två år i det 17 kilometer långa loppet Engadin Frauenlauf i Schweiz

Ryske storstjärnan uppsatt för transfer

igår 21:52
NHL-klubben Washington sätter upp sin ryska storstjärna Jevgenij Kuznetsov, 31, på transferlistan (waivers). Det sker bara timmar efter att forwarden fått klartecken för att börja träna igen efter tidigare att ha ingått i ligans och spelarfackets stödprogram, som hjälper spelare med olika problem som inte är direkt kopplade till ishockeyn.