Efter att EU-domstolen slagit fast att det var olagligt av Fifa och Uefa att stoppa planerna på en ny europeisk superliga i fotboll, har företaget bakom superligaidén lagt fram ett nytt förslag. Arkivbild.
Efter att EU-domstolen slagit fast att det var olagligt av Fifa och Uefa att stoppa planerna på en ny europeisk superliga i fotboll, har företaget bakom superligaidén lagt fram ett nytt förslag. Arkivbild. - Foto: Alastair Grant/AP/TT

Så ska nya superligan bli – matcher sänds gratis

En superliga i fotboll med 64 herrlag och 32 damlag och matcher som direktsänds gratis – det vill företaget A22 Sports skapa. Ligorna ska inte vara stängda, men vilka klubbar som kan tänka sig att delta vill man inte uppge. Det skulle splittra fotbollen, säger bolagets vd Bernd Reichart.


Det nya förslaget presenterades på torsdagen, bara några timmar efter att EU-domstolen fastslagit att fotbollsförbunden Fifa och Uefa gått emot europeisk lag när de tidigare stoppat planer på en ny superliga.

För herrarna ska 64 klubbar delta fördelade på tre divisioner. På damsidan ska 32 klubbar delta i två divisioner. Ett slutspel ska kora mästaren i respektive division.

Turneringarna ska inte innehålla några permanenta lag, men några detaljer kring hur klubbar ska kvalificera sig till tävlingen uppgav inte bolaget A22 Sports på sin presentation.

Ingen stängd liga

Upp- och nedflyttning kommer att ske mellan divisionerna där en grupp klubbar i den lägsta kommer att bytas ut mot nya lag efter avslutad säsong. I praktiken innebär det att klubbar som deltar kommer kunna hålla sig kvar i turneringarna så länge man inte åker ur den lägsta divisionen.

Deltagande klubbar ska fortsatt också spela i sina inhemska ligor, hävdar företaget.

— Vi vill bjuda in klubbarna att vara med och forma det här förslaget. Vi vill inte dela fotbollen utan ena fotbollen, säger vd Bernd Reichart.

Det är endast de spanska jättarna Barcelona och Real Madrid – av de ursprungliga tolv som lanserade superligan våren 2021 – som är kvar i projektet som drivs av A22 Sports.

— Det finns klubbar som är väldigt intresserade. Men att nämna klubbar nu skulle splittra fotbollen, säger Reichart.

Gratis att titta på

Ursprungligen var Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Juventus, Inter, Milan, Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid med på planerna.

Alla matcher ska livesändas gratis på en egenframtagen plattform, men företaget ger inget besked om hur detta ska finansieras mer än att sponsorer ska tillkomma.

Någon regelrätt presskonferens hölls inte efter presentationen – bolagets vd svarade på frågor som skickats in av några journalister på förhand.

EU-domstolens dom betyder inte att just European Super League ska tillåtas. Rätten har endast bedömt huruvida Uefas och Fifas regler om att exempelvis förhandsgodkänna andra turneringar är i enlighet med konkurrenslagstiftningen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!