Finlands Jere Lassila blev segerorganisatör mot Lettland.
Finlands Jere Lassila blev segerorganisatör mot Lettland. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Finland vann ödesmatch – klart för slutspel

Finland reste sig efter fiaskot mot Tyskland och besegrade Lettland i måstematchen i junior-VM med 4–0. Därmed är Finland klart för slutspel.

Lagkaptenen Jere Lassila visade vägen med ledningsmålet och noterades för passningspoäng på de tre övriga målen i Scandinavium.

Finland var piskat att vinna efter debaclet mot Tyskland – som i onsdags vann över Finland för första gången i JVM-historien. Hade "Juniorlejonen" kammat noll även mot Lettland hade sistaplatsen i gruppen varit klar redan innan avslutningen mot Sverige på nyårsafton och nedflyttningskval väntat.

Men Finland var överlägset mot ett Lettland som ännu inte gjort mål i JVM och har 0–20 i målskillnad.

Jere Lassila sköt 1–0 i numerärt överläge efter 14.15 av första perioden och bara 58 sekunder senare ökade Jesse Pulkkinen på till 2–0.

I andra perioden kom det andra powerplay-målet när Kasperi Halttunen sköt 3–0.

I tredje perioden fyllde finländarna på med ytterligare ett mål i numerärt överläge.

Storsegern gör att Finland är klart för slutspel eftersom inbördes möten avgör vid samma poäng. Skulle Finland, Lettland och Tyskland alla hamna på tre poäng är Finland också säkert i en inbördes tabell tack vare målskillnad.

Lettland kan fortfarande nå slutspel på Tysklands bekostnad. Lagen möts på lördagen.