Calle Halfvarsson har inte haft någon rolig Tour de Ski så här långt.
Calle Halfvarsson har inte haft någon rolig Tour de Ski så här långt. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

"Det har blivit en skittråkig tour"

Pandemin är över. Covid-19 trasar likväl sönder vinterns stora höjdpunkt för längdåkarna. Det har ju blivit en skittråkig tour, säger Calle Halfvarsson om det allt mer urvattnade startfältet.


Halfvarsson nyanserar omgående sitt uttalande. Han inser att han kanske hade sett annorlunda på saken om han själv varit med i täten av Tour de Ski efter tre etapper. Nu är han 29:a i sammandraget, nästan tre minuter bakom ledande norrmannen Harald Østberg Amundsen.

— Om det hade gått bra hade jag väl stått här och försökt försvara allting, säger Halfvarsson utanför landslagshotellet i schweiziska Schiers, i dalen strax utanför onsdagens tävlingsort Davos.

Men han står fast vid att touren utvecklats till något helt annat än vad alla hade hoppats på. Covid-19 har slagit hårt mot längdcirkusen den här vintern och Tour de Ski – det stora målet för de flesta åkarna under en mästerskapsfri säsong – har urholkats kraftigt på grund av stort manfall.

— Det har ju blivit en skittråkig tour. Jag ska inte ta udden av det mer än vad det är, men det är tyvärr så. Jag åkte och tänkte på det i dag, Klæbo är borta, Tønseth är borta, jag är inte där jag ska vara. Det är flera som inte är med och ryssarna är inte heller med. Det är en jäkla speciell tour alltså, säger Calle Halfvarsson.

Världscupvinnarna saknas

Den senaste att hoppa av är Ebba Andersson. Den svenska stjärnan har precis som Halfvarsson nyligen varit sjuk i covid-19. Ingen av dem har gått att känna igen under touren och på en pressträff i Davos på tisdagen meddelade Andersson att hon åker hem.

— Det är sjukdomar som stör, tyvärr. Det är jättetråkigt. Jag är glad att jag hann piggna på mig till det här, säger landslagskollegan Jonna Sundling.

Sundling drog också på sig smittan tidigare i vinter, men lyckades skaka av sig sjukdomen i god tid före Tour de Ski. Nu ligger hon fyra i sammandraget, bara två sekunder från andraplatsen, inför onsdagens fristilssprint i Davos.

Men hennes friskhet känns som ett undantag.

— Det är jättetråkigt, säger Sveriges landslagschef Anders Byström om de många sjukdomsfallen.

— Å andra sidan tror jag att det blir en jämn och spännande tour ändå. Jessie Diggins (leder touren på damsidan) hade varit favorit ändå men det är väl Klæbo och nu Ebba som saknas då. Men det blir härliga slutstrider ändå, och det är mycket kvar av världscupsäsongen också.

Fjolårets totala världscupvinnare Tiril Udnes Weng och Johannes Høsflot Klæbo kom inte ens till start i touren. Weng har över huvud taget inte kunnat tävla efter att ha testats positivt för covid-19 inför säsongen.

Håller tummarna för andra

Deras norske landsman Simen Hegstad Krüger liksom finländske stjärnan Iivo Niskanen står också över på grund av sjukdom. Under inledningen av touren har dessutom åkare som Ebba Andersson, Calle Halfvarsson, Lotta Udnes Weng, Pål Golberg och Didrik Tønseth presterat långt under sin vanliga förmåga.

Till skillnad från Ebba Andersson väljer Calle Halfvarsson ändå att köra vidare i touren, med förhoppningen om att kanske få till något vettigt resultat i ett enskilt lopp.

— Det kan ju vända snabbt. I morgon är jag kanske jättepigg. Men troligtvis inte, säger Halfvarsson.

I stället håller han tummarna för lagkompisarna. På damsidan är fyra svenskor med och slåss om pallplatserna i totalen, och bland herrarna har både William Poromaa och Jens Burman topplaceringar inom räckhåll.

— Vi har Wille och Jens kvar i toppen på herrsidan, och det är världens läge för dem nu. Jag tror att någon av dem mycket väl kan vara på pallen i totalen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!