Anders Besseberg. Arkivbild.
Anders Besseberg. Arkivbild. - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Avlyssning kan fälla förre skidskyttebasen

Nu ska mutbrottsanklagelserna mot Internationella skidskytteförbundets (IBU) förre ordförande Anders Besseberg avgöras i en rättegång i Norge. Där kan telefonavlyssnade samtal få en avgörande betydelse.


På tisdagen inleds en drygt fem veckor lång rättegång i Buskeruds tingsrätt i Hokksund i Norge. Det är nästan sex år efter att Anders Besseberg tvingades avgå som ordförande i IBU, ett uppdrag som han hade haft i 25 år.

Nu riskerar han upp till tio års fängelse för korruption, för att bland annat ha låtit sig köpas för att skydda ryska intressen och hjälpa Ryssland att dölja dopning. Ett av vittnena är den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, vars information om organiserat ryskt fusk ledde till dopningsavstängningar i många sporter efter OS i Sotji 2014.

Klockor, prostituerade och jaktresor

De tio punkterna som ligger till grund för åtalet mot Besseberg rör alla händelser om misstänkta mutbrott från 2009 och framåt. Det var 2009 som tre ryska skidskyttar åkte fast för dopning inför VM.

Punkterna handlar om att Besseberg tagit emot mutor från Ryssland kontinuerligt under en tioårsperiod i form av klockor, exklusiva jaktresor, prostituerade och en leasingbil.

Nekar till anklagelserna

Själv nekar den nu 77-årige Besseberg till anklagelserna.

— Vi ser fram emot att komma i gång. Besseberg är redo att möta anklagelserna mot honom i rätten, säger hans försvarare Mikkel Toft Gimse till NTB.

— Det har varit besvärligt för Besseberg att utredningen har tagit så lång tid.

Polisen har beslagtagit ett antal exklusiva klockor i Bessebergs hem. Man har även avlyssnade telefonsamtal som bevis. En del av dessa har den engelske advokaten Jonathan Taylor, som på uppdrag av IBU granskat ledarkulturen i det internationella skidskytteförbundet, fått ta del av.

— På telefonen hade de garden nere och pratade fritt om vad som pågick och vad deras motivation var. Vi menar att det är klara bevis på vad som pågick. Det finns delar i samtalen som det kommer att bli väldigt svårt att svara på, säger Taylor till VG.

Parallellt med rättsfallet i Norge har österrikisk polis gjort en brottsutredning mot flera personer inom IBU angående mörkläggning av ryska dopningsfall. Enligt uppgifter till DN ska Besseberg ha avförts från den utredningen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!