Målvakt Andreas Palicka intervjuad på tåget som på tisdagen tog handbollslandslaget från Mannheim till Hamburg där mellanrundan i handbolls-EM spelas.
Målvakt Andreas Palicka intervjuad på tåget som på tisdagen tog handbollslandslaget från Mannheim till Hamburg där mellanrundan i handbolls-EM spelas. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Palicka: "Måste göra vår bästa match"

Väckarklockorna ringde tidigt dagen efter EM-rysaren mot Nederländerna. Men det var ändå med en behaglig känsla som handbollslandslaget satte sig på morgontåget till Hamburg. Att vinna en sådan här jämn match ger truppen jättemycket, säger Andreas Palicka.


Fakta: Sveriges motståndare i mellanrundan

Onsdag: Slovenien (20.30).

Fredag: Danmark (20.30).

Söndag: Portugal (18.00).

Tisdag: Norge (20.30).

Danmark, Sverige och Slovenien har med sig två poäng från det första gruppspelet. Portugal, Nederländerna och Norge har noll poäng.

De två bästa lagen går till semifinal.

Den 37-årige lagkaptenen är trött men tillfreds när han slår sig ner i kafévagnen, samtidigt som det vita vinterlandskapet passerar utanför tågfönstret.

Mycket nattsömn har det inte blivit för Palicka, men det är en smäll man kan ta om man har rundat av det första gruppspelet med några helt matchavgörande räddningar i slutminuterna.

— Adrenalinkicken kom rätt sent i matchen, så det tog lång tid innan man kunde somna. Man var uppe i varv, säger Palicka.

Civilklädda spelare

Han har varit med om mer välspelade matcher under sina 152 landskamper i Blågult. Strunt samma nu. Det viktigaste var att slutresultatet blev 29–28 och att Sverige därmed har med sig två poäng när EM fortsätter med mellanrundan i Hamburg.

— Det gör känslan 100 procent bättre i dag. Det är en enorm styrka att vi kunde knyta ihop säcken och vinna, även om det kändes som att vi trampade vatten och spelet var hackigt.

Palicka och lagkamraterna har civila kläder på sig under den sex timmar långa tågresan, en åtgärd kopplad till terrordådet i Bryssel i oktober då två svenska fotbollsfans miste livet.

— Det gäller att lyssna på de experter som vet vad det handlar om – och respektera det. Vi känner en bra trygghet i det, säger veteranmålvakten.

Palicka gjorde flera matchavgörande räddningar i slutminuterna av Sveriges match mot Nederländerna (29–28) på måndagskvällen.

"Nästan ett måste"

Han hoppas att de regerande Europamästarna får kliva på ett nytt tåg – med destination Köln och medaljmatcherna där – om drygt en vecka.

— Vi går in i "main round" med två poäng och siktar mot Köln. Men vi börjar ju mot två andra gruppettor (Slovenien på onsdagen och Danmark på fredagen), så att vinna åtminstone en av de matcherna är nästan ett måste om vi ska kunna ta oss vidare, säger Palicka.

Sverige mötte ganska nyligen Slovenien i tre tävlingsmatcher på drygt ett år, på den tiden när blågula legendaren Ljubomir Vranjes var förbundskapten för slovenerna.

— Då blev det torsk i Scandinavium (EM 2020), oavgjort i Egypten (VM 2021) och vinst i OS-kvalet (senare samma år). Så det är den nivån vi snackar om. Vi måste göra vår hittills bästa match i mästerskapet om vi ska vinna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!