Kamila Valieva under en tävling förra året. Arkivbild.
Kamila Valieva under en tävling förra året. Arkivbild. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Klart: Valieva stängs av i fyra år

Konståkaren Kamila Valieva stängs av i fyra år och diskas därmed från OS 2022, där hon bland annat ledde Ryssland till guld i lagtävlingen, på grund av dopningsbrott. Det meddelar idrottens skiljedomstol Cas.


Fakta: Dopningsärendet kring Kamila Valieva

25 december 2021: Valieva lämnar ett positivt dopningstestet i samband med de ryska mästerskapen.

7 februari 2022: Valieva leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Sverige. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva har ett sex timmar långt förhör i Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. Men inga medaljer i lagtävlingen delas ut.

17 februari: Valieva slutar fyra i damernas tävling i OS.

1 mars: Ryska konståkare stoppas från internationellt tävlande på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

8 november: Rusadas vägran att påskynda dopningsärendet gör att Wada tar Valieva-fallet till Cas.

14 januari 2023: Rusada beslutar att enbart diskvalificera Valieva från tävlingen i S:t Petersburg, där hon åkte fast för dopning, och menar att hon som 15-åring inte bär ansvar för att ha brutit mot antidopningsreglerna.

21 februari: Wada överklagar Rusadas friande dopningsdom till Cas.

29 januari 2024: Valieva stängs av i fyra år.

Det var i december 2021 som Valieva lämnade ett positivt dopningstest. I februari året efter var hon, då 15 år gammal, med och vann OS-guld med det ryska laget. Efter guldet bekräftades provsvaret varpå Valieva stängdes av. Detta hävdes sedan av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och trots misstankarna tilläts Valieva tävla vidare i OS.

Sedan dess har en lång process pågått som under måndagen ledde till ett besked från Cas.

Valieva anses skyldig till brott mot dopningsreglerna och hon stängs av i fyra år, med retroaktiv start 25 december 2021.

Förlorar OS-guldet

Den långa avstängningen innebär att Valieva, som nu är 17 år gammal, blir av med sitt OS-guld i lagtävlingen från 2022. Om de andra ryska åkarna från laget också tvingas lämna tillbaka sina medaljer framgår inte av Cas dom.

Valieva, som också har ett EM-guld på meritlistan, var även stor favorit till att ta guldet i den individuella tävlingen i OS 2022, men efter uppståndelsen kring dopningsanklagelserna kunde hon inte leva upp till förväntningarna och till synes hårt pressad stod hon för flera misstag i det fria programmet. Till slut blev hon fyra.

Köper ej försvaret

Kamila Valieva har i sitt försvar uppgett att hon har fått i sig den otillåtna substansen trimetazidin (en kärlkrampsmedicin) efter att ha druckit ur samma glas som sin morfar. En förklaring Cas inte köper.

"Efter att ha övervägt alla bevis kan domstolen inte slå fast att Valieva är oskyldig", säger Cas i ett uttalande.

Den internationella antidopningsbyrån Wada har hela tiden ansett att Valieva ska stängas av i fyra år, medan det internationella konståkningsförbundet har efterfrågat en tvåårig avstängning.

Avstängningen innebär att Valieva är fri att tävla igen några veckor före OS i Milano och Cortina 2026.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!